Terve.fi

Ääneen luettu artikkeli: suun terveys ja päihteet - selkokielinen

Ääneen luettu artikkeli: suun terveys ja päihteet - selkokielinen
Alkoholijuomilla on monia haittavaikutuksia suun terveyteen. Alkoholi kuivattaa suun limakalvoja. Alkoholijuomat ovat usein happamia ja sokerisia, mikä aiheuttaa hampaiden reikiintymistä.
28.4.2015

Kuuntele sivun teksti jutun alla olevasta linkistä.

Alkoholi

Lisäksi alkoholin käyttöön tai siitä seuraavaan krapulaan liittyy usein oksentelua, joka kuluttaa hampaita.

Huumeet

Huumeiden käyttö on vaarallista ja se aiheuttaa monenlaisia haittoja terveydelle. Huumeet vaikuttavat myös suun terveyteen.

Huumeista riippuvaiset ihmiset eivät välttämättä syö terveellisesti tai hoida hampaitaan tarpeeksi säännöllisesti. Jotkin huumeet myös lisäävät halua syödä makeisia, ja sokeri lisää hampaiden reikiintymistä.

Jotkin huumeet aiheuttavat kramppeja puremalihaksissa, hallitsemattomia liikkeitä leuoissa ja hampaiden narskuttelua. Nämä lisäävät päänsärkyä ja niskakipua ja kuluttavat hampaita.

Usein huumeet toimivat samalla tavalla kuin kipulääkkeet. Näin ollen huumeiden käyttäjä ei välttämättä tunne, jos hampaissa on särkyä. Tämän vuoksi hän ei ymmärrä, että hampaat tarvitsevat hoitoa.

Tekstilähteet:

  • Murtomaa, H. 2003: Suunterveyden edistäminen. Tämä artikkeli on teoksessa Meurman, J., Murtomaa, H., Le Bell, Y. ja Autti, H. Therapia Odontologica. Hammaslääketieteen käsikirja, sivuilla 1070–1074. Julkaisija: Academica, Helsinki
  • Pöllänen, M. ja Laine, M. 2003: Päihteiden vaikutus hampaisiin ja niiden kiinnityskudoksiin. Tämä artikkeli on lehdessä Suomen Hammaslääkärilehti 7/2003, sivuilla 364–369. 

OAMK:n OMSU-hanke

Ladattavat tiedostot:

suupaihteet(mp3)

Kommentoi »