Sairaudet

Migreeni ilman päänsärkyä

Joskus migreenikohtaus voi olla kivuton. Migreeni on neurologinen sairaus joka on muutakin kuin päänsärky. Muut migreenioireet paljastavat mistä on kyse.

12.3.2015 Terve.fi

Hiljainen migreeni, kuten kivutonta migreeniä englanniksi kutsutaan, kuulostaa paradoksaaliselta. Migreenihän liitetään nimenomaan kovaan päänsärkyyn. Se on kuitenkin neurologinen kohtaussairaus, joka aiheuttaa suuren joukon vaihtelevia oireita. Päänsärky on vain yksi niistä.

Lue lisää migreenistä: Mikä on migreeni?

Migreenikohtaus kestää päiviä

Migreenikohtaus etenee periaatteessa neljässä vaiheessa. Ennakkovaihe voi alkaa jo useita päiviä ennen kohtausta. Sitä seuraavat auravaihe ja päänsärkyvaihe. Viimeisessä vaiheessa särky lievenee ja aivot alkavat palautua normaalitilaan.

Kaikki migreenit eivät noudata tätä järjestystä. Noin joka viides migreenipotilas kärsii aurasta, muilla migreeni alkaa suoraan päänsärkynä. Joillekin voi tulla aura ilman päänsärkyä. Sama ihminen voi kokea erilaisia migreenejä.

Hiljainen migreeni voi olla ikävä kaveri

Särytön migreeni voi aiheuttaa mitä tahansa muita migreenioireita, vaikka itse pääkipu jää puuttumaan. Fyysisiä oireita ovat esimerkiksi pahoinvointi, oksentelu, ripuli, valon- ja ääniarkuus, ruokahaluttomuus tai lisääntynyt virtsaamistarve.

Potilas voi kokea myös sekavuutta, euforiaa tai ärtyisyyttä. Tyypillisiä auraoireita sekä säryttömässä että tavallisessa migreenissä ovat sahalaitakuviot ja muut häiriöt näkökentässä, puutuminen tai pistely, jopa halvausoireet. Jotkut kokevat hallusinaatioita ja haju- tai makuaistin vääristymiä. Puheen tuottamisen vaikeus on melko tavallinen oire.

Vaikka migreeniin ei liittyisi lainkaan päänsärkyä, muut oireet saattavat olla niin voimakkaita, että vuodelepo on tarpeen.

Lue lisäksi: Migreenikohtaus vie työkyvyn

Migreenikohtauksille altistavia tekijöitä on useita

Migreenille ovat tyypillisiä niin sanotut triggerit, eli kohtauksia laukaisevat tekijät. Hiljaisessa migreenissä triggerit ovat samat, kuin migreenissä yleensäkin. Moni tietääkin, että esimerkiksi punaviinin ja kypsytettyjen juustojen nauttiminen saattavat laukaista kohtauksen. Yleisin laukaiseva tekijä lienee alkoholi, eivätkä jotkut migreenipotilaat kestä sitä pisaraakaan.

Päänsäryn syy on aina hyvä selvittää, sillä erilaisiin päänsärkyihin tehoavat erilaiset hoidot. Useimmille löytyy toimiva lääkitys. Diagnoosi myös lieventää pelkoa siitä, että kyse olisi jostain vakavammasta sairaudesta.

Lähde: What are silent migraines, WebMD

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi