Terve.fi

8 yleisintä fobiaa - Kärsitkö sinä näistä?

8 yleisintä fobiaa - Kärsitkö sinä näistä?
Julkaistu 16.12.2011

Fobian oireisiin kuuluvat paniikki, nopea syke, hengitysvaikeudet sekä ylitsepääsemätön halu paeta paikalta. Vaikka fobiasta kärsivä ihminen ymmärtäisikin pelkonsa olevan irrationaalinen, se ei lievitä fobian valtaa.

Everyday Health listasi nämä yleisimmät fobiat:

1. Agorafobia – julkisten paikkojen pelko

Agorafobiaksi kutsutaan pelkoa, joka syntyy, kun ihminen pelkää olla kotinsa ulkopuolella paikassa, josta pakeneminen ja avun saaminen saattaa olla vaikeaa. Tähän fobiaan liittyy esimerkiksi sillalla, kiireisellä kadulla, ruuhkaisessa ostoskeskuksessa tai hississä olemisen pelko.

Agorafobiasta kärsivät pystyvät poistumaan kotoaan vain ystävien tai perheenjäsentensä kanssa. Vaikeimmissa tapauksissa he eivät välttämättä pysty lähtemään kotoaan ollenkaan, sillä he pitävät sitä ainoana turvallisena paikkana. Agorafobia alkaa yleensä 30 ikävuoden paikkeilla rajuilla paniikkikohtauksilla.

2. Sosiaalifobia – sosiaalisten tilanteiden pelko

Tähän fobiaan liittyy pelko siitä, että joutuu nolatuksi muiden ihmisten edessä. Lievemmissä tapauksissa fobia saatetaan kokea yleisenä esiintymispelkona. Joillakin ihmisillä tämä pelko saattaa kuitenkin vaikeuttaa kaikista yksinkertaisimpiakin toimintoja, kuten kuitin allekirjoittamista tai aterian syömistä julkisella paikalla.

3. Araknofobia – hämähäkkipelko

Lapselle on normaalia pelätä hurjasti tiettyjä eläimiä, kuten käärmeitä tai hämähäkkejä, ja ne ovatkin tuttuja vieraita lasten painajaisissa. Jos tämä äärimmäinen pelko kuitenkin seuraa aikuisuuteen, siitä pääsee hyvin harvoin eroon ilman hoitokeinoa. Eläinten pelko on kaikista yleisin fobian muoto. Jos olet nähnyt elokuvan nimeltä Araknofobia, tiedät sen olevan nimitys hämähäkkipelolle.

4. Akrofobia – korkeiden paikkojen pelko

Tämä on spesifi fobia, jossa tietty tilanne aiheuttaa kohtuutonta pelkoa tai paniikkia. Spesifit fobiat, kuten akrofobia, ovat kaksi kertaa yleisempiä naisilla kuin miehillä. Näillä fobioilla on tapana alkaa jo lapsuudessa ja jatkaa olemassa oloaan aikuisuudessa. Monet ihmiset kuvailevat korkean paikan pelkoa sanalla vertigo, ja Alfred Hitchcockin kuuluisa korkean paikan pelosta kertova elokuvakin on nimeltään Vertigo. Sana vertigo kuitenkin tarkoittaa kieppuvaa tunnetta, joka on vain yksi akrofobian oire.

5. Klaustrofobia – suljetun paikan pelko

Myös klaustrofobia on spesifi pelko, ja sillä tarkoitetaan suljetun paikan kammoa. Kuten muutkin spesifit fobiat, myös tämä on yleisempi naisilla kuin miehillä. Klaustrofobia voi syntyä traumaattisen lapsuudentapahtuman, kuten kaappiin loukkuun jäämisen, jälkeen.

6. Mysofobia – bakteerien pelko

Suunnaton bakteerien pelko on yleinen ahdistuneisuushäiriö Amerikassa. Lääketieteellinen termi tälle fobialle on mysofobia. Mysofobia saattaa olla yhteydessä pakko-oireiden häiriöön sekä hypokondriaan eli luulosairauteen. Oireisiin kuuluu pakkomielteinen halu pestä käsiä sekä julkisten paikkojen pelko.

7. Paruresis – julkisessa vessassa virtsaamisen pelko

Monet ihmiset eivät välttämättä ole koskaan kuulleetkaan paruresis-fobiasta, joka tarkoittaa vaikeuttaa virtsata julkisessa wc:ssä. Tätä fobiaa pidetään yhtenä sosiaalisena ahdistuneisuushäiriönä. Paruresis-fobiasta kärsivät pelkäävät virtsaamista julkisissa wc-tiloissa. Pelko saattaa olla niin suuri, että se hankaloittaa ihmisen kouluun tai töihin menemistä tai mahdollisuutta matkustaa. Se saattaa myös johtaa vaaralliseen virtsan pidättämiseen. Pelko voi saada alkunsa jostakin traumaattisesta tapahtumasta lapsuudessa.

8. Nekrofobia – kuoleman pelko

Kuolema on suuri tuntematon ja myös pelko, jonka monet ihmiset jakavat. Joillakin ihmisillä kuoleman kuolleiden asioiden pelko kasvaa kuitenkin epänormaaleihin mittoihin. Tätä pelkoa kutsutaan nekrofobiaksi. Kuoleman pelko saattaa olla alku ja juuri monille muille fobioille, kuten akrofobialle tai klaustrofobialle.

Lähde: Everyday Health 

4 kommenttia