Terve.fi

10 ihmiskehon kummallisuutta – Tiesitkö näitä?

10 ihmiskehon kummallisuutta – Tiesitkö näitä?
Ihmiskeho on hurja kokonaisuus. Ja välillä sen kummallisuudet yllättävät. Erikoisuudet ovat kuitenkin tavallisesti harmittomia ja ne tuovat yleensä kiinnostavia lisiä persoonallisuuteen, kertoo WebMD.com.

Ihmiskeho on hurja kokonaisuus. Ja välillä sen kummallisuudet yllättävät. Erikoisuudet ovat kuitenkin tavallisesti harmittomia ja ne tuovat yleensä kiinnostavia lisiä persoonallisuuteen, kertoo WebMD.com.

Eriväriset silmät

On hyvinkin tavallista, että eläimillä on kaksi eriväristä silmää. Heterokromia eli silmien erivärisyys on kuitenkin ihmisillä harvinaista.

Silmien erivärisyys johtuu joko liiasta tai liian vähäisestä tumman pigmentin määrästä. Pigmentin määrään puolestaan vaikuttavat joko perimä tai silmään tullut vamma tai sairaus.

Ylimääräinen sormi

Jopa yhdellä tuhannesta on enemmän kuin kymmenen sormea tai varvasta. Tilaa kutsutaan polydaktyliaksi ja se on osin perinnöllinen.

Lisäsormet ja -varpaat ovat yleensä muita pienempiä ja joskus myös luuttomia. Usein ne poistetaan kirurgisesti ensimmäisen ikävuoden jälkeen.

Ylimääräinen sormi on useimmiten pikkusormen vieressä.

Häntä ihmisellä

Joskus vastasyntyneellä näyttää olevan häntä. Lapsi ei suinkaan ole puoliksi eläin, vaan häntämäinen vaikutelma syntyy ylimääräisestä selkärangan nikamasta, joka kasvaa tavallista pitemmäksi tai on poissa paikaltaan.

Tällainen valehäntä on tavallisin ihmisillä, joilla on myös muita synnynnäisiä selkäongelmia. Hännän voi kuitenkin poistaa helposti leikkauksella.

Kitakielekkeen mysteeri

Ihminen on ainut nisäkäs, jolla on kitakieleke. Kansanomaisesti kitakieleke tunnetaan myös pikkukielenä, joka roikkuu kurkun yläpuolella kitalaessa.

Asiantuntijatkaan eivät ole aivan varmoja kitakielekkeen tehtävistä. Todennäköisesti sen syljenerityskyky on kuitenkin tärkeä kurkun kostuttaja. Tai sitten se on vain hauskan näköinen.

Lisänännit

Jos sinulla on kolme nänniä, tai jopa enemmän, olet todennäköisimmin mies.

Ylimääräiset nännit saatetaan joskus sekoittaa luomiin tai syyliin. Haittaa niistä ei ole.

Ihmisräpylät

Joskus näyttää siltä, että vastasyntyneellä on käsien tai jalkojen tilalla räpylät.

Todellisuudessa näky ei aivan vastaa räpylää, mutta sormien tai varpaiden välissä on räpylämäistä ihoa. Joissain tapauksissa niissä voi olla myös verisuonia ja luita.

Noin neljällä kymmenestä tuhannesta on ylimääräistä ihoa sormien tai varpaiden väleissä. Tavallisesti räpylöistä päästään eroon kirurgisesti.

Hampaita monessa rivissä

Kouluikäisillä lapsilla saattaa joskus olla suu täynnä hampaita. Tämä johtuu siitä, että pysyvät hampaat alkavat puskea esiin, vaikka maitohampaat eivät ole vielä irronneet.

Näky voi olla hieman hassu, mutta siitä ei tarvitse turhia stressata.

Vain silloin, jos maitohampaat eivät tunnu ollenkaan irtoavan itsekseen, kannattaa piipahtaa hammaslääkärin juttusilla poistattamassa ne. Näin voidaan ehkäistä mahdollisia purentavikoja.

Aataminomena ei ole vain poikien juttu

Kurkunpää, eli tutummin aataminomena, kasvaa murrosiässä. Kasvava kurkunpää saa äänen madaltumaan.

Vaikka aataminomenaa pidetään poikien juttuna, löytyy se myös joiltain tytöiltäkin.

Hymykuopat voivat hävitä

Suloiset lapset suloisine hymyineen, se lienee ensimmäinen ajatus hymykuopista.

Eikä ihme, sillä hymykuopat ovat nimenomaan lasten juttu ja ne saattavat hävitä iän myötä.

Hymykuoppa syntyy kohtaan, jossa kasvojen lihakset yhdistyvät. Ne kuitenkin saattavat hävitä tai liikkua, kun kasvojen lihakset kasvavat ja kehittyvät.

Umpisuoli on turhake

Joidenkin asiantuntijoiden arvailujen mukaan umpisuoli on hyvien ruoansulatusbakteerien säilytyspaikka. Joidenkin mukaan siitä ei ole mitään hyötyä.

Oli niin tai näin, ainakin se on varmaa, että ilman umpisuolta selviää vallan mainiosti.

Lähde: WebMD.com

Lue myös:

Julkaistu: 19.12.2014
3 kommenttia