Terveys

Pissipäiset lääkärit ja empaattiset hoitajat?

Törkeän ylimieliset lääkärit ja empaattiset, ammattitaitoiset hoitajat? TV2:n sairaalasarja Syke on saanut osan katsojista suivaantumaan.

19.11.2014 Terve.fi

Törkeän ylimieliset lääkärit ja empaattiset, ammattitaitoiset hoitajat? TV2:n sairaalasarja Syke on saanut osan katsojista suivaantumaan. Rakentaako sarja liian karua kuvaa lääkäreistä ja samalla kuilua hoitajien ja lääkärien välille?

Hoitotyön tekijäksi itsensä esittelevä heittää Twitterissä näin:

-Ymmärsinkö oikein että #syke-sarjan hoitajista yks on narkki ja toinen huora, mut lääkärit on huolissaan että heist annetaa mulkku kuva?

TV-sarjassa on nähty esimerkiksi, miten ylilääkäri ottaa härskisti kunnian hoitajan onnistumisesta itselleen. Nuori, nokkava kirurgi taas kieltäytyy puhumasta hoitajalle, joka ei ymmärrä, että tämän pitäisi jäädä kynnyksen taakse odottamaan herra kirurgin kommenttia eikä astua varpaallaankaan sisään huoneeseen, jossa lääkäri näppäilee tietokonetta.

Toisaalta nähdään sekin, kuinka vanhempi kirurgi käskee nuoremman kollegan pitää turvan tukossa, kun tämä äityy kritisoimaan kesken leikkauksen, onko mitään järkeä hoitaa itsemurhaa yrittänyttä potilasta. Toivoton tapaus, ja jos selviääkin, niin päätyy vain yrittämään uudelleen, arvostelee kova-asenteinen kirurginjolppi.

Terve.fi:n jutun kommentoija ihmettelee, miten sarjaan on saatu rakennettua kuva lääkäreistä toistaitoisina, persoonallisuushäiriöisinä idiootteina.

”Valkoinen takki päällä liehuva jumalhahmo”

Bloggaavaa lääketieteen opiskelijaa ärsyttää.

- Kiitos Yle, kiitos. Sykkeen kaltaisten sarjojen esittämisen jälkeen tuntuu upealta sanoa opiskelevansa lääkisessä. Tuollainen minustakin tulee. Hoitajien vihaama mulkku vailla tunteita ja ihmissuhdetaitoja. Valkoinen takki päällä liehuva jumalhahmo, joka suostuu laskeutumaan norsunluutornistaan ainoastaan, jos luvassa on mielenkiintoinen keissi, josta palkintona on kultaa ja kunniaa omilta kollegoilta, kirjoittaa toisen vuoden lääketieteen opiskelija Kristallia-blogissaan.

Blogisti pohtii, että varmasti on olemassa myös ”pissipäisiä lääkäreitä”, jotka eivät arvosta hoitajien ammattitaitoa, muttei suostu uskomaan, että valtaosa valkotakeista olisi tällaisia. Sarja rakentaa aivan turhaa vastakkainasettelua lääkärien ja hoitajien välille, hän kirjoittaa.

Twitter-kommentoijan huomio on oikea ainakin siinä mielessä, että yksi sarjan hoitajista todella esitetään huume-/lääkeriippuvaisena ja yksi hoitajista tarjoaa maksullista seksiä. Yhtä aikaa molemmat hoitajat kuvataan kuitenkin myös varsin empaattisina ja ammattitaitoisina osaajina.

Käsikirjoittaja: paloja todellisuudesta

Sykkeen pääkäsikirjoittaja Petja Peltomaa kuvailee kirjoituksessaan Ylen sivustolla, että todellisuus on mukana sarjassa:

-Syke koostuu pienistä paloista todellisuutta. Se koostuu niistä tarinoista, joita kuulimme hoitajilta, lääkäreiltä ja omaisilta. Hetkistä, joita näimme kun olimme tutustumassa eri sairaaloihin.

Peltomaa kertoo, että sairaalamaailman hierarkia on tarkoituksellisesti päätetty kirjoittaa sarjaan näkyvästi esille.

Ärsyttääkö? Ihastuttaako? Rullaa alas ja kerro mielipiteesi.

Lähteet: Yle I ja II, Kristallia-blogi

Kuva: Yellow Film & TV

Lue myös:

Saako vauva katsoa TV:tä?

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi