Terve.fi

Professori: “Pedofilia on sairaus, ei automaattisesti rikos”

Professori: “Pedofilia on sairaus, ei automaattisesti rikos”
Ihminen ihastuu ensimmäisen kerran jo hyvin nuorena, yleensä tarha- tai luokkakaveriin. Kasvaessamme kiinnostuksemme suurin piirtein oman ikäisiin säilyy. Noin yksi prosentti miesväestöstä ei kuitenkaan koskaan muutu. He ovat aikuisina miehinäkin edelleen kiinnostuneita alle murrosikäisistä lapsista.
Julkaistu: 15.10.2014

Ihminen ihastuu ensimmäisen kerran jo hyvin nuorena, yleensä tarha- tai luokkakaveriin. Kasvaessamme kiinnostuksemme suurin piirtein oman ikäisiin säilyy.

Noin yksi prosentti miesväestöstä ei kuitenkaan koskaan muutu. He ovat aikuisina miehinäkin edelleen kiinnostuneita alle murrosikäisistä lapsista.

Nämä ihmiset ovat pedofiilejä.

Pedofilia ei ole toimintaa, vaan sairaus

Mielenterveysongelmien diagnostiikassa pedofilia on ”voimakasta ja toistuvaa seksuaalista mieltymystä alle murrosikäisiin lapsiin”. Se on sairaus, jos se aiheuttaa henkilölle merkittävää kärsimystä tai ihmisten välisiä ongelmia tai jos ihminen toimii halujensa mukaan aiheuttaen kärsimystä muille.

– Ihminen voi elää pedofilian kanssa ja päättää olla toimimatta sairautensa aiheuttamien halujen mukaisesti, kirjoittaa oikeustieteen apulaisprofessori Margo Kaplan New York Timesissä.

Pedofilia ei tarkoita samaa kuin lapseen sekaantuminen. Moni pedofiili pystyy vastustamaan mielihalujaan. Toisaalta moni lapsiin sekaantuja ei myöskään ole pedofiili eikä siten seksuaalisesti kiinnostunut uhreistaan.

Pedofilian taustalla neurologisia häiriöitä

Pedofilia ei ole valinta. Tuore tutkimus osoittaa, että todellisuudessa pedofilialla saattaa olla neurologiset juuret.

Tällöin aivojen osa, joka kertoo, minkä pitäisi kiihottaa, ei ole kehittynyt normaalisti.

Joidenkin tutkimusten mukaan raskauden tai varhaislapsuuden aikaiset häiriöt aivojen kehityksessä voivat altistaa pedofilialle. Lisäksi monella pedofiilillä on huono sanamuisti ja vaikeuksia hahmottaa tilaa.

Pedofiilimiehellä on kolminkertainen todennäköisyys olla vasen- tai molempikätinen. Tämä entisestään vahvistaa oletusta siitä, että sairaudella on yhteyttä aivotoimintaan.

Hoidolla tukea itsen hallitsemiseen

Mikään hoito ei voi hävittää pedofiilin kokemia haluja, mutta terapialla voidaan oppia hallitsemaan himoja.

Yhdysvalloissa pedofiilillä ei ole lain tarjoamaa suojaa, koska sitä ei luokitella samaan kategoriaan muiden mielenterveysongelmien kanssa.

Siksi avun saaminen voi olla käytännössä mahdotonta. Ainoat terapiahoitoa saaneet ovatkin jo rikoksen tehneitä pedofiilejä. Muut eivät uskalla asiaa myöntää.

– Hoidon puute lisää rikoksen riskiä entisestään, Kaplan muistuttaa.

Yhteiskunnan leimaamia

Pedofilia rasittaa miehiä, sillä moni joutuu piilottelemaan asiaa turvatakseen koulutus- ja työmahdollisuutensa. Myös väkivallan uhka on ilmeinen.

Tukea pedofiilit saavat lähinnä toisiltaan.

Internetissä on foorumeita, joilla kokoontuvat pedofiilit, jotka eivät toteuta sairautensa aiheuttamia haluja ja pitävät lapseen sekaantumista vääränä.

Kansalaisoikeudet nykypäivään

– Tällä hetkellä pedofiili ei voi hakea apua tilaansa muualta kuin verkosta. Se on epäreilua, Kaplan kirjoittaa.

Pedofiilien kansalaisoikeuksien, kuten hoidon saamisen, mahdollistaminen pitää toteuttaa lasten turvallisuutta vaarantamatta. Se on kuitenkin Kaplanin mukaan mahdollista.

– Aivan kuten et haluaisi hypätä sokean bussikuskin kyytiin, et varmaankaan haluaisi lapsesi opettajan olevan pedofiili. Molemmat voivat kuitenkin tehdä jotain muuta työtä, vaarantamatta muita, Kaplan pohtii.

Pedofiilin kansalaisoikeuksien tuominen nykypäivään ei tarkoita sitä, että lapseen sekaantunut voisi oikeudessa vedota sairauteensa ja välttää tuomion.

– Pedofilian tasa-arvoinen luokitteleminen mielenterveyden häiriöksi mahdollistaa hoidon saamisen. Se myös väistämättä suojelee lapsia, kun häiriöstä kärsivä voi vihdoin hakea apua ilman syrjintää, Kaplan päättää.

9 kommenttia