Terve.fi

PSA-testeistä ei vieläkään eturauhassyövän joukkoseulontaan

PSA-testeistä ei vieläkään eturauhassyövän joukkoseulontaan
Eturauhassyövän seulominen PSA-testillä voisi vähentää eturauhassyövästä aiheutuvia kuolemia jopa viidenneksellä, mutta seulontaan liittyvät haitat ovat edelleen niin suuria, ettei seulontoihin kannata ryhtyä.
Julkaistu: 13.8.2014

Eturauhassyövän seulominen PSA-testillä voisi vähentää eturauhassyövästä aiheutuvia kuolemia jopa viidenneksellä, mutta seulontaan liittyvät haitat ovat edelleen niin suuria, ettei seulontoihin kannata ryhtyä. Todennäköisesti seulonnoista olisi monille miehille enemmän haittaa kuin hyötyä, tutkimus osoittaa.

Tulokset perustuvat suuren ERSPC-tutkimuksen aineistoihin, joita on kerätty vuodesta 1993 alkaen. Aiemmat tutkimukset aineistosta ovat perustuneet 9- ja 11-vuoden seurantatietoihin. Nyt julkaistut tulokset laajentavat seurannan 13 vuoteen.

Seurantatietojen perusteella PSA-seulontoihin osallistuvien 50–74-vuotiaiden riski kuolla eturauhassyöpään 13 vuoden aikana on noin 20 prosenttia pienempi kuin miesten, joita ei seulota. Seulontaryhmäläiset kävivät testeissä neljän vuoden välein.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että eturauhasseulontaan pitää kutsua 780 miestä tai seulonnoissa pitää löytää 27 kasvainta, jotta yksi mies säästyy eturauhassyöpäkuolemalta 13 vuoden aikana. Teho on hyvä verrattuna esimerkiksi rintasyövän seulontoihin, joissa täytyy seuloa noin kaksinkertainen määrä naisia, jotta heistä yksi säästyy rintasyöpäkuolemalta.

Vaikka PSA-testeihin perustuvat seulonnat vähentäisivät eturauhassyöpäkuolemia, seulontojen haittavaikutukset tekevät niistä kannattamattomia. PSA-testit eivät ole kovin tarkkoja ja niissä löytyy paljon kasvaimia, jotka eivät olisi koskaan aiheuttaneet vaaraa potilaalle. Arviolta jopa 40–50 prosenttia PSA-testeissä löytyvistä kasvaimista on tällaisia. Kun näitä potilaita hoidetaan ja leikataan, he saavat vain hoitoihin liittyvät haittavaikutukset, joista impotenssi ja virtsan karkailu ovat merkittävimmät.

Yhdessä aikaisempien tutkimustulosten kanssa nyt julkaistut tulokset osoittavat, ettei PSA-testeihin perustuvaa rutiiniseulontaa pidä ottaa käyttöön. Tilanne saattaa tosin muuttua, jos ylidiagnosointia saadaan vähennettyä esimerkiksi uusilla kuvantamismenetelmillä.

Eturauhassyöpä on Suomessa ja monessa muussa länsimaassa miesten yleisin syöpä. Se on yleensä hitaasti etenevä eivätkä kaikki eturauhassyövät aiheuta koskaan oireita. Toisaalta osa syövistä etenee ja voi lopulta tappaa. Nykyään ei vielä osata varmuudella ennustaa, keiden eturauhassyöpä etenee ja ketkä tarvitsevat hoitoa.

Lähde: Lancet 2014

Kommentoi »