Sairaudet
Terve.fi

Kun hoito meni pahasti pieleen - sivusto nostaa epäkohtia esille

Kun hoito meni pahasti pieleen - sivusto nostaa epäkohtia esille

Suomalainen blogisivusto nostaa esille tapauksia, joissa hoito on mennyt pahasti pieleen. Tavoitteena on korjata epäkohtia.

Suomalainen blogisivusto nostaa esille tapauksia, joissa hoito on mennyt pahasti pieleen. Tavoitteena on korjata epäkohtia.

Älä sairastu vakavasti Suomessa!

Julkinen terveydenhuolto sairastaa

Vakuutusyhtiöt ihmeparantajia

Vakuutuslääkärit vailla omaatuntoa

Nämä iskulauseet tulevat sille, kun avaa blogisivuston Älä sairastu vakavasti Suomessa!.

Sivustolla kerrotaan, että tavoitteena on tuoda esille suomalaisen terveydenhuolto- ja vakuutusjärjestelmän epäkohtia, vaikuttaa yleiseen mielipiteeseen ja luoda päättäjien suuntaan paineita, jotta epäkohtia saadaan korjattua.

Yle kertoo, että tällä haavaa mukana on noin kolmekymmentä kirjoittajaa, jotka kertovat tositarinoita sairastumisesta tai vammautumisesta, usein omakohtaisista kokemuksista.

Ylen mukaan sivuston perustajia ovat Mika Tättäläinen ja Wilhelmiina Halme, jotka ovat työkyvyttömyyseläkkeellä hoitovirheiden takia.

”Että lääkäri osaisi tiedostaa oman osaamisensa rajat"

Sivuston Poliittiset näkemykset osiossa todetaan näin:

Julkinen terveydenhuolto ei toimi pitkäjänteisesti ja suunnitelmallisesti muuten kuin kuolemansairaiden kohdalla – ja sellaisten kroonisten sairauksien kohdalla, joihin on jo olemassa toimiva yleinen hoitomalli tai suunnitelma.

Vähintä mitä voisi odottaa, on se että lääkäri osaisi tiedostaa oman osaamisensa rajat ja että lääkärin pitäisi osata OHJATA potilas oikean erikoisalan lääkärille tai muulle osaajalle. Oikean hoidon saaminen ei saisi olla nykyisenlaista ARPAPELIÄ eli täysin riippuvaista siitä, satutko vahingossa oikean erikoisalan lääkärin vastaanotolle.

Sivustolla esitetään, että lääkäreille pitäisi saada pakollista lisäkoulutusta, jotta tiedettäisiin, mitä eri erikoisalojen lääkärit osaavat.

”Ei toimi kuin tietyillä osa-alueilla”

- Nettikeskusteluista huomaa, että terveydenhuolto ei toimi Suomessa kuin tietyillä osa-alueilla. Pääosin hoito on osaamatonta, sanoo Tättäläinen Ylelle. Hänen mielestään ajatus siitä, että terveydenhuolto toimii Suomessa hyvin, on illuusio.

Kesän aikana sivustolla aiotaan julkaista oma ”sote-uudistus” eli ohjelma siitä, miten Suomen terveydenhuoltojärjestelmää pitäisi parantaa, kertoo Yle.

Ylen mukaan sivustolla on käyty kolmen kuukauden aikana noin 70 000 kertaa.

”Pitää suhtautua täydellä vakavuudella”

Suomen potilasturvallisuusyhdistyksen puheenjohtaja, lääkäri Ermo Haavisto kommentoi Ylelle, että hänen nähdäkseen blogisivustoa ei voi nähdä ammattilaisen näkökulmastakaan haitallisena tai tuomittavana.

- Näkemys ei välttämättä ole objektiivinen eikä koko totuus, mutta ne ovat potilaiden tarinoita ja kertomuksia. Niihin pitää suhtautua täydellä vakavuudella, hän sanoo Ylelle.

Lähteet: Älä sairastu vakavasti Suomessa! -blogisivusto, Yle I ja II

Lue myös:

KU: Hoitovirheet tappavat enemmän kuin liikenne

Miten voi opetella pyytämään anteeksi

Julkaistu: 4.7.2014