Terve.fi

Mitä tapahtui ja milloin? Näin aivot varastoivat muistojamme

Mitä tapahtui ja milloin? Näin aivot varastoivat muistojamme
Julkaistu: 14.3.2014

MedicalXpress uutisoi University of Californian tutkimuksesta, jossa huomattiin aivojen hippokampuksen olevan vastuussa muistojen ”ennen ja jälkeen -tiedon” tallentamisesta. Kyseisen aivojen osan on aiemmin arveltu olevan vastuussa muistojen muodostamisesta. Tosin on ollut epäselvää, luoko hippokampus esimerkkimuistoja  esineistä vai esittääkö se meille asioita kontekstissa.

Tutkimukseen osallistui vapaaehtoisia, joille ensin näytettiin kuvia eläimistä ja esineistä. Sen jälkeen henkilöille esitettiin kuvat uudestaan kysymysten kera, samalla kun heidän aivojaan kuvattiin. Kysymykset olivat yksinkertaisia, esimerkiksi: ”Onko tämä elävä?” tai ”Synnyttääkö tämä lämpöä?”

Kysymykset saivat henkilöt käyttämään muistiaan ja kun kuvat kysymyksineen näytettiin samassa järjestyksessä kuin ensimmäiselläkin kerralla, henkilöt pystyivät ennakoimaan tulevia kuvia. Aktiivisuus hippokampuksessa oli suurimmillaan silloin, kun henkilöt ennakoivat tulevia kuvia.

Tutkijoiden mukaan sama aivojen alue ei aktivoidu, jos asioiden konteksti muuttuu. Hippokampukselle konteksti on kuitenkin itse muistettavaa asiaa tärkeämpi, joten se tavallaan nitoo yksittäiset muistettavat esineet ja asiat aikaan ja paikkaan.

Lue myös:

Kommentoi »