Terve.fi

Luova arki – toteuta itseäsi

Luova arki – toteuta itseäsi
Luovuus on sisältämme kumpuavaa energiaa. Kun toteutamme itseämme, olemme yhteydessä itseemme ja koemme elämämme merkitykselliseksi. Kuinka se onnistuu arjessa kaiken keskellä?
Julkaistu: 24.1.2014

Luovuus elää arjessa

Luovuus elää tässä hetkessä. Teet huomioita itsestäsi ja tuot näkyväksi sitä, mitä sisimmässäsi olet. Luovuuden ei tarvitse olla suurta tai juhlallista, vaan se voi olla ilon ja leikkimielisyyden kokemista jokapäiväisissä asioissa. Tapasi olla on omaa luovuuttasi, samoin kykysi ratkaista arkipäivän tilanteita.

Luovuus avaa uusia ovia ja auttaa näkemään uusia mahdollisuuksia. Tämä ei ole vain harvojen lahja, vaan luovia oivalluksia ja kokemuksia syntyy jokaiselle, joka uskaltaa avata itseään luovuudelle. Mitä itsesi toteuttaminen voisi tarkoittaa omassa elämässäsi juuri tänään?

Tee tilaa luovuudelle

Sen sijaan, että pyrkisit lisäämään luovuutta, anna sille mahdollisuus tulla esiin. Tee luovuudelle tilaa antamalla itsellesi hetkiä, jolloin ei ole pakko tehdä tai ajatella mitään. Jätä kalenteriin väljää, katsele ympärillesi, kuuntele itseäsi ja anna asioiden tapahtua.

Voit tehdä myös aivan konkreettisesti tilaa ympärillesi. Voit aloittaa esimerkiksi työpöydän järjestämisestä. Siivoaminen on parhaimmillaan meditatiivista, mieltä selkeyttävää puuhaa. Tätä voi korostaa sopivalla taustamusiikilla ja kiinnittämällä tietoisesti huomiota tekemisen rytmiin. Ole läsnä siinä, mitä teet.

Tee jotain toisin

Luovuutta voi kutkutella hereille tekemällä arkisia asioita toisella tavalla. Kulje töihin tavallisuudesta poikkeavaa reittiä. Mene bussilla, jos yleensä kuljet autolla. Kävele ylimääräinen lenkki, menitpä minne tahansa. Osta ruokakaupasta jotain, mitä et ole koskaan aiemmin ostanut. Käy kahvilassa, jossa et normaalisti kävisi. Piipahda hetken mielijohteesta vaikkapa taidenäyttelyyn. Katsele tutuissakin paikoissa ympärillesi kuin näkisit kaiken ensimmäistä kertaa. Ihmettele ja anna itsesi innostua.

Dokumentoi elämääsi valokuvin

Arkisia asioita valokuvaamalla alat nähdä elämääsi uusin silmin aivan luonnostaan. Ota lähikuvia, hae epätavallisia kuvakulmia. Pidä valokuvapäiväkirjaa arjestasi sellaisena kuin se on. Opit varmasti uutta itsestäsi ja ympäristöstäsi. Kamera kulkee nykyisin helposti mukana, joten sitä täytyy vain muistaa käyttää.

Kirjoita tai piirrä

Vapauta mielessäsi pyörivät asiat paperille tajunnanvirtana. Voit käyttää päiväkirjaa, mutta paperiarkki toimii yhtä hyvin. Joskus voi tuntua erityisen hyvältä päästää irti ajatuksistaan ja laittaa paperit kirjoitustuokion päätteeksi silppuriin tai takkaan. Kirjoittamisen sijaan voit myös piirtää, mitä mielessäsi liikkuu. Jos piirtämisen kynnys on korkea tai alat muuten järkeillä liikaa, piirrä heikommalla kädelläsi.

Kommentoi »