Terve.fi

Laserilla eroon tuliluomista

Laserilla eroon tuliluomista
Tuliluomet (naevus flammeus) ovat synnynnäisiä verisuoniperäisiä muutoksia iholla. Ne esiintyvät useimmiten kasvoilla, mutta niitä voi olla myös vartalolla ja raajoissa. Väri voi vaihdella vaaleanpunaisesta hyvin tummaan sinipunervaan.
Julkaistu 8.12.2013

Tuliluomien koko vaihtelee muutamasta millimetristä useisiin kymmeniin senttimetreihin. Muutokset ovat täysin hyvänlaatuisia, mutta erityisesti kasvojen alueella ne ovat esteettisesti häiritseviä.

Ennen laser-aikakautta näitä muutoksia oli mahdollista hoitaa vain laajoilla plastiikkakirurgisilla leikkauksilla, joihin ryhdyttiin kuitenkin erittäin harvoin. Nykyään verisuonimuutoksia voidaan hoitaa tietyn aallonpituuden omaavilla lasereilla, joita ovat mm. argon, väripulssi ja KTP Aura. Muutaman vuoden ajan Helsingin yliopistollisessa keskussairaalassa on ollut käytössä väripulssilaser, joka on ollut ainoa ei-kirurginen hoitovaihtoehto tuliluomille Suomessa.

Noin reilun vuoden ajan Lääkärikeskus Botniassa käytössä ollut KTP Aura-laser soveltuu erinomaisen hyvin erilaisten verisuonimuutosten mm. tuliluomien hoitoon. KTP Aura on hellävaraisempi kuin väripulssilaser, joka aiheuttaa hoidetulle alueelle mustelmia ja purppuraa. Se on myös kivuttomampi hoito eikä vaadi yleensä puudutuksia. Hoidettaessa laajoja alueita, etenkin lapsipotilailla, voidaan ennen toimenpidettä käyttää puuduttavaa voidetta, jonka avulla hoito saadaan lähes kivuttomaksi.

Tuliluomet ovat yleensä aika laajoja muutoksia ja ne vaativat useita hoitokertoja. Hoitojen määrä riippuu tuliluomen väristä ja laajuudesta. Osa luomista reagoi hyvin jo pariin hoitoon, mutta mitä tummempi muutos on kyseessä, sitä useampia hoitoja se vaatii. Hoitokertojen väli on neljästä kuuteen viikkoa. KTP Aura-laserhoidon haittavaikutukset ovat vähäiset, iholla on punoitusta muutaman tunnin ajan hoidon jälkeen. Laajempia alueita käsiteltäessä hoitoalueelle voi tulla turvotusta muutamaksi päiväksi. Laseroidun alueen voi peittää meikkivoiteella välittömästi hoidon jälkeen, sitä saa kastella ja pestä täysin normaalisti eikä se vaadi mitään erityisiä jälkihoitoja. Vähäisten jälkivaikutusten vuoksi sairaslomia ei tarvita. Tuliluomien laserhoidon hinnasta KELA korvaa osan.

KTP Aura-laserilla voidaan hoitaa myös muita kasvojen alueen verisuoniperäisiä muutoksia. Nenän alueella olevat näkyvät verisuonet reagoivat erittäin hyvin, samoin ns. hämähäkkiluomet. Myös poskien alueella esiintyvää punoitusta (rosacea/couperosa) ja lisääntynyttä verisuonitusta voidaan hoitaa, joskin hyvä hoitotulos vaatii useampia toistettuja hoitoja. Reilun vuoden kokemuksella voi sanoa, että tulokset ovat olleet erittäin hyviä niin tuliluomien kuin muidenkin verisuonimuutosten hoidossa.

Kommentoi »