Terve.fi

Näin ruokit motivaatiotasi

Tuntuuko tuloksien saavuttaminen toisinaan vaikealta? Miten ruokkia motivaatiota? 

Tuntuuko tuloksien saavuttaminen toisinaan vaikealta? Miten ruokkia motivaatiota? 

Usein arjen eri vaatimukset tähtäävät tuloksiin. Meiltä odotetaan eriasteisia tuloksia töissä, kotona, vapaa-ajalla ja ihmissuhteissa. Osa odotuksista ja tavoitteistamme on itsemme määrittelemiä, osa ulkopuolisten.

Toisinaan tuloksien saavuttaminen saattaa tuntua haastavalta, jopa vaikealta. Tekeminen muuttuu suorittamiseksi, siitä katoaa ilo ja myös lopputulos kärsii.

Ota ilo avuksesi!

Olet ehkä huomannut, että usein positiivisella mielellä asiat sujuvat helpommin, jopa nopeammin. Puolestaan negatiivisessa tunnetilassa pelkästään tekemiseen tarttuminen voi tuntua haastavalta. Usein myös lopputulos on tunnetilan mukainen.

Ärtyneenä tai vaikkapa väsyneenä saadut tulokset ovat usein ihan toista luokkaa kuin iloisena ja hyvällä mielellä tavoitetut. Ilo toimiikin kuin hyvänä mausteena siivittämään parempiin tuloksiin. Ilo myös lisää energiaa.

Lisää iloa

1. Priorisoi

Valitse vain tärkeimmät, karsi turhat. Priorisoimalla tekemisesi voit kanavoida energiasi ja aikasi tärkeimpiin asioihin.

2. Aseta tavoite

Mieti mikä on tavoitteesi? Mitä haluat saavuttaa? Mikä on sinulle riittävä tulos?

3. Valitse keino

Mieti mikä saa hymyn huulillesi ja energian virtaamaan? Olisiko se esimerkiksi joku kappale, henkilö, lause, muisto, kuva? Valittuasi keinon, voit käyttää sitä ilostuttajana tekemisen hetkellä nostamalla keinon mieleesi. Monella vaikkapa lempikappaleen tahdissa tekeminen menee kuin siivillä.

4. Kuvittele lopputulos

Mieti, mitä tapahtuu, kun olet saavuttanut lopputuloksen. Mitä tunnet? Miltä näytät? Mikä elämässäsi on toisin?

5. Juhli saavutustasi

Päästyäsi haluamaasi tavoitteeseen, juhlista tilannetta. Onnittele itseäsi, palkitse itsesi, nauti hymy huulilla saavutuksestasi. Muista juhlia myös välietappeja – ne ovat tärkeä osa kokonaisuutta.

On hyvä muistaa, että pelkät tulokset eivät ole itseisarvo – myös kuljetulla matkalla ja sen aikana saaduilla kokemuksilla on tärkeä arvonsa. Kumpaa sinä arvostat enemmän?

Lähde: Huippukuntoon.fi (nykyinen Kauneus & Terveys)

Julkaistu: 30.10.2013
Kommentoi »