Arki ja luovuus kuulostavat toistensa vastakohdilta. Arki on jotain harmaata ja kuivaa. Luovuus puolestaan on värikästä ja mehevää. Usein arki myös koetaan staattiseksi perustilaksi, jota paetaan ja johon vääjäämättä taas palataan. Luovuutta sen sijaan etsitään, ruokitaan ja vaalitaan. Arki on enemmän tai vähemmän varma nakki. Luovuuden tila taas yllätyksellinen ja hieman oikukas vieras.
Todellisuudessa arjessa luoviminen vaati usein enemmän luovuutta kuin perinteisesti luovaksi mielletty projekti: Miten saan sovitettu yhteen työn, vapaa-ajan ja perheen erilaiset aikataulu, yllättävän syyslenssun ja kiireisen dead linen? Entä miten löytää inspiraatio jokapäiväisiin rutiineihin: Keksiä houkutteleva ilta-ateria, motivoitua siivoamiseen tai tehdä jotain kivaa kumppanin tai lasten kanssa. Luovaa ongelmanratkaisua parhaimmillaan!
Luovuuden avaimet löytyvät usein näkökulmaa muuttamalla. Luovuus vaatii myös höllentämistä, jopa rohkeaa joutilaisuutta ja rentoutta. Siksi uudet ideat pulpahtava usein toimistopöydän sijaan lenkkipolulla, tiskatessa, keskellä yötä tai rentoutuessa.
Voisitko järjestää päivääsi irtiottoja?
Laittaa hetkeksi läppärin ja puhelimen kiinni, sulkea työhuoneen oven ja lähteä mielikuvamatkalle tai ulos hapettumaan, ihan vain itseksesi? Luontoympäristö perinteisesti elvyttää ja stimuloi myös luovuusaistia, mutta yhtä hyvin irtiotto voi tapahtua myös joogamatolla tai lempikahvilassa.
Ja kun olotila on oikea, on myös tilaa kysyä itseltään, miten tietoinen olet mielikuvituksestasi ja miten paljon luotat intuitioosi? Ja ennen kaikkea: Miten haluaisit käyttää mielikuvitustasi ja mitä luoda sen avulla?
Arjen luovat asiat ovat loppujen lopuksi yksinkertaisia: Uusi reitti töistä kotiin, siivousbileet tanssimusan tahdissa tai ripaus chiliä vadelmahillon sekaan. Jokainen näistä tuo uuden näkökulman tavallisiin asioihin ja avaa rakoja arjen asfalttiin, joista luovuus versoaa.
Entä milloin viimeksi teit jonkin luovan projektin?
Luova projekti voi olla yhtä konkreettinen kuin villasukka, jonka neulomisen voi muuten aloittaa myös kärjestä. Se voi olla vanha tuoli, joka saa jämäkankaalla uuden elämän. Tai pöytälaatikkomaalarin ura, päivittäinen luovuuspäiväkirja tai suihku-caruson rooli.
Tärkeintä on pitää kanavat auki, antaa mielikuvitukselle vauhtia ja hakea päivittäin yhteyttä elämänvoimaan, flow-tilaan, aitoon itseensä tai millaiseksi luovan tilan haluaakaan nimetä.
Minkä luovan projektin haluaisit aloittaa juuri nyt?
Jos epäröit, mieti mikä sinua estää? Entä jos kaikki olisi mahdollista, mitä tekisit? Millä voisit ruokkia luovuuttasi vielä hieman lisää?
Ja parhaimmillaan niin kutsuttu arki paljastuukin itsessään luovaksi projektiksi, joka on täynnä uusia mahdollisuuksia ja iloisia yllätyksiä, käyttövoimaksi tarvittavia haasteita ja mieltä tyynnyttäviä rutiineja, jotka vapauttavat energiaa uusille ideoille.