Terve.fi

Prostataspesifinen antigeeni (S-PSA)

Prostataspesifinen antigeeni (S-PSA)

S-PSA
Teksti Terve Media Oy
Mainos

Viitearvot

alle 50 v < 2.0 ug/l

50-59 v < 3.0 ug/l

60-69 v < 4.0 ug/l

yli 70 v < 6.0 ug/l

S-PSA-V/PSA 0.15

PSA on verestä tutkittava arvo, joka mittaa lähes yksinomaan eturauhasen toimintaa. Se suurenee eturauhasen hyvänlaatuisessa liikakasvussa sekä eturauhassyövän yhteydessä. Pelkän PSA:n perusteella ei voida kuitenkaan tehdä pitkälle meneviä johtopäätöksiä hyvän- ja pahanlaatuisuuden välillä. Kuitenkin, jos PSA on reilusti koholla, (yli 20), eturauhassyövän todennäköisyys alkaa olla kohtalainen.

Tätä ongelmaa helpottamaan on muodostettu matemaattinen arvo, joka lasketaan ns. veressä vapaana olevan PSA:n ja kokonais-PSA:n suhteena. Sekään ei pysty varmuudella erottelemaan syöpää ja hyvänlaatuista liikakasvua toisistaan mutta antaa paremman osuvuuden kuin pelkkä PSA. Jos hivenen koholla olevan PSA:n suhdeluku on alle 0.1 on syövän todennäköisyys suurentunut. Jos taas hivenen koholla olevan PSA:n suhdeluku on yli 0.25 on diagnoosi todennäköisemmin hyvänlaatuinen liikakasvu.

Eturauhassyöpädiagnoosin varmistaminen vaatii aina koepalan oton. Pelkkään verikokeeseen luottaminen ei riitä hoitopäätösten tueksi.

Lue lisää:

Lääkärikirja: Eturauhasen hyvänlaatuinen liikakasvu

Lääkärikirja: Eturauhassyöpä

Julkaistu: 20.8.2013