Kauneus

Seitsemän aurinkovoidemyyttiä

Hämmentääkö aurinkorasvan käyttö? Nyt on aika ottaa siitä selvää. Miksikö? Auringossa oleminen ilman kunnollista suojaa lisää palamisen, ryppyjen ja ihosyövän riskiä.

Teksti Johanna Rytkönen
Kuvat Thinkstock
19.7.2019

Jos et ota kunnolla selvää siitä, miten aurinkorasvaa pitää käyttää, saattaa terveytesi olla vaakalaudalla.

Ultraviolettivaloa on kahdenlaista, UVB:tä ja UVA:ta. UVB aiheuttaa palamista ja voi johtaa ihosyöpään. UVA taas läpäisee ihon syvemmin ja voi aiheuttaa sekä ryppyjä että ihosyöpää.

Tässä lista WebMD.com-sivuston kokoamista aurinkorasvamyyteistä.

Myytti 1: En tarvitse aurinkorasvaa 

Saatat ajatella, ettet tarvitse rasvaa, koska et makaa auringossa. Aurinkorasva ei ole kuitenkaan vain auringonpalvojia varten. Jos aiot olla ulkona, aurinkorasva on välttämätöntä, vaikka olisi pilvistäkin.

Jos olet ruskettunut, se tarkoittaa, että ihosi on vahingoittunut. Rusketus voi suojata ihoasi hiukan, mutta saatat silti palaa.

Jos jätät aurinkorasvan väliin siksi, ettet pidä siitä, miltä se tuntuu iholla, ota selvää vaihtoehdoista. On olemassa paljon erilaisia ja –tuntuisia rasvoja. Älä anna periksi.

Myytti 2: Meikkini sisältämä aurinkosuoja on riittävä 

Monet naiset luottavat meikin sisältämään aurinkosuojaan, mutta se ei yleensä riitä. Jos käytät meikkivoidetta, muutama läiskä siellä täällä ei riitä suojaamaan auringolta. Suojakertoimen tulisi olla ainakin 30. Helpoin tapa saavuttaa suoja on käyttää suojakertoimellista kasvovoidetta.

Suojakertoimellinen meikki ei ole huono asia, mutta sitä pitää ajatella ennemmin extra- kuin pääasiallisena suojana.

Myytti 3: Kaikki aurinkorasvat ovat samanlaisia 

Eivät ole. Aurinkorasvat suojaavat ihoasi eri tavoin. Toisen ovat fyysisiä aurinkovoiteita, jotka sisältävät UVA- tai UVB-säteitä torjuvaa sinkkioksidia tai titaniumoksidia. Toisissa taas on kemikaaleja, kuten avobentsoonia, joka torjuu UV-säteitä.

Myytti 4: Pieni kerros rasvaa riittää koko päiväksi 

Yleisen ohjeen mukaan aurinkorasvaa pitäisi levittää joka toinen–neljäs tunti. Aurinkorasva nimittäin häviää ajan kuluessa. Ei myöskään kannata säästellä, kun levittää rasvaa lapsen iholle.

Jos käyt uimassa, rasvaa pitää levittää useammin. Vedenkestävät aurinkorasvat säilyvät iholla noin 40 minuuttia. Hyvin vedenkestävät taas saattavat säilyä jopa 80 minuuttia.

Hyvä tapa säästää aurinkorasvaa on pukea enemmän päälle. Vaatteet ovat luotettavampi vaihtoehto kuin aurinkorasva, koska niiden unohtamisesta ei tarvitse huolehtia, eikä niitä tarvitse pukea päälle uudelleen muutaman tunnun päästä.

Myytti 5: Olen levittänyt rasvaa kasvoille, käsille, jaloille, selkään ja niskaan, joten olen valmis 

Ei niin nopeasti. Jotkut alueet ovat saattaneet jäädä huomaamatta.

Korvat ja niska ovat alueita, jotka joutuvat usein laiminlyödyiksi. Myös päänahkasi saattaa palaa, joten hatun pitäminen on aina hyvä keino varjostaa sekä kasvoja että suojata päätä.

Älä myöskään unohda huuliasi. Asiantuntijat suosittelevat käyttämään huulirasvaa, jonka suojakerroin on vähintään 30.

Myytti 6: Voiteet, suihkeet, puikot ja rasvat toimivat eri tavoilla 

Suuria eroja ei oikeastaan ole. Tarjolla vain on erilaisia keinoja suojata ihonsa, joista jokainen voi valita mieleisensä. Minkä keinon valitsetkin, levitä se kuivalle iholle 15–30 minuuttia ennen ulos menoa.

Myytti 7: Viime vuoden pullo on yhä käyttökelpoinen 

Jos käytät aurinkorasvaa oikein, sinulle ei pitäisi jäädä viime vuotista pulloa.

Tarkasta viimeinen käyttöpäivä pullosta. Jotkut rasvat vanhenevat nopeasti, varsinkin ne, jotka suojaavat UV-säteiltä. Rasvaa ei siis kannata säilyttää kaapissa liian kauan.

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi