Voi hyvin

7 askelta uuteen suuntaan


Haluatko vaihtaa ammattia tai maisemaa? It-ammattilaisesta käsityöyrittäjäksi hypännyt Jasmiina Ahti neuvoo, miten se onnistuu.
Kuvat Kirsi Tuura

1. Ole toiveikas

Muista, ettet ole riippuvainen yhdestä vaihto­ehdosta, oli kyse sitten työstä, ihmissuhteesta tai asuinpaikasta. Pärjäät ­varmasti jotenkin, kunhan pysyt aktiivisena.

2. Tee itse

Jos tulosi putoavat, voit kompensoida sitä lisäämällä omavaraisuutta. Tee paljon ruokaa kerralla ja opettele parsimaan vaatteita. Nauti ilmaisista iloista, ­kuten ystävistä, luonnosta ja eläimistä.

3. Opettele

Pidä mieli ­virkeänä. Hanki taitoja, joita tarvitset uudessa elämän­tilanteessa. Älä kuvittele olevasi huono vaikkapa ­matematiikassa: harjoitus tekee mestarin.

4. Etsi mentori

Pyydä neuvoa ­ihmisiltä, jotka ovat onnistuneet muutoksessa, josta haaveilet. Heiltä voit saada arvokkaita ideoita. Pidä lähelläsi myös ihmisiä, jotka tarjoavat lempeää vertaistukea.

5. Keskity

Uusi elämän­tilanne innostaa. Voit jopa haalia liikaa tehtävää. Jos yrität tehdä kaikkea yhtä aikaa, et keskity mihinkään. Kirkasta tavoitteesi ja löydä itsellesi oikea tapa toimia.

6. Varaudu vastoin­käymisiin

Vaikka muutos onnistuisi, se voi tuoda odottamattomia haasteita. Älä hätäänny. Se ei tarkoita, että valinta olisi väärä tai että olisit epäonnistunut. Pysy tyynenä ja hoida asia kerrallaan.

7. Laadi vara­suunnitelma

Elämä on arvaamatonta. Ehkä päätät vaihtaa suuntaa vielä uudelleen. Älä jumiudu yhteen unelmaan. Pohdi, mitä tekisit, jos se alkaakin maistua puulta.

Julkaistu: 29.10.2015