Terve.fi

Näin toteutat unelmiasi arjessa

Näin toteutat unelmiasi arjessa
Päivittäistä unelmointia ei kannata väheksyä. Unelmointi on osoitus mielemme luovuudesta. Haaveet ovat mausteita, jotka antavat potkua arkiseen puurtamiseen.
Julkaistu: 28.2.2013

Loskan keskellä kauppakassien kanssa puskiessa alat haaveilla matkasta Karibialle tai peräti sapattivuodesta jossain lämpimässä. Samaan aikaan kuitenkin toteat, ettei sellaista oikeasti tapahdu, ainakaan sinun arkisessa elämässäsi. Tämä nyt vain on tällaista haaveilua.

Päivittäistä unelmointia ei kuitenkaan kannata väheksyä, sillä se on osoitus mielemme luovuudesta. Haaveet ovat mausteita, jotka antavat potkua arkiseen puurtamiseen. Runsaasti unelmoivien ihmisten on myös todettu olevan myönteisempiä huolimatta siitä, toteutuvatko unelmat vai eivät.

Haaveilla siis kannattaa. Silloin tällöin unelmageneraattorista ihan oikeasti putkahtaa esiin merkittäviä tavoitteita, jotka vievät elämäämme eteenpäin. Mutta mistä tietää, milloin kyse on todellisesta unelmasta, milloin vain hetkellisestä haaveilusta? Ja miten toteuttaa unelmansa?

Tee tilaa unelmille

Ensimmäinen askel on tehdä unelmoinnille tilaa. Käytännössä tämä tarkoittaa ajan varaamista vain itsellesi ja omille ajatuksille. Voisitko merkitä kalenteriisi jokaiselle päivälle 45 minuutin mittaisen OAA:n eli Omien Ajatusten Ajan, jonka päälle ei voi tehdä muita buukkauksia? Nämä OAA-hetket voit käyttää rentoutumiseen, mietiskelyyn, kävelyyn luonnossa tai vaikkapa unelmakartan tekoon. Eli mihin tahansa toimintaan, joka antaa mielellesi hengähdyshetken ja ajatuksillesi mahdollisuuden virrata vapaasti.

Runsaasti unelmoivien ihmisten on myös todettu olevan myönteisempiä huolimatta siitä, toteutuvatko unelmat vai eivät.

Mielen rentoutuessa myös todelliset unelmat alkavat selkiytyä ja kasvaa. Silloin on aika astua toinen askel, sanoa unelmansa ääneen ja ottaa ne omikseen. Tämä vaatii ehkä rohkeutta asettaa vaihteeksi omat tarpeensa etusijalle. Uskallatko paljastaa, mitä todella tahdot ja kuka oikeasti olet?

Hyppy pois mukavuusalueelta?

Unelmien saavuttaminen edellyttää usein hyppyä mukavuusalueen ulkopuolelle. Jostain joutuu ehkä luopumaan, että voi tehdä tilaa uudelle. Todellisuudessa Karibian sapattivapaakin on järjestelykysymys, mutta saattaa vaatia irrottautumista turvallisista rutiineista tai uudenlaista talousajattelua. Miten valmis olet muuttamaan uskomuksiasi siitä, mikä kaikki on mahdollista ja mikä on tärkeää?

Jos unelma on pitkän tähtäimen projekti, kuten alan vaihto, uusi koti tai ihmissuhde, matkaa helpottaa se, että luottaa jokaisen askelen vievän lähemmäs päämäärää. Kirjoita ylös onnistuneet välisaavutuksesi ja muut merkit, jotka vahvistavat unelmasi toteutumista. Ne tekevät unelmasta yhä konkreettisemman ja ruokkivat unelman saavuttamiseen liittyviä myönteisiä tunteita. Toivo, ilo ja luottamus antavat polttoainetta matkan tekoon silloinkin, kun päämäärä ei ole vielä näkyvissä. Into antaa unelmille siivet.

Jostain joutuu ehkä luopumaan, että voi tehdä tilaa uudelle.

Joskus matkan varrella on töyssyjä ja mutkia tai perille pääsee yllättävää reittiä. Unelman tavoittelu kysyy siis kärsivällisyyttä ja hyvää jousitusta. Unelmat saattavat myös toteutua eri tavoin kuin odotit. Vaikka onnistuisit eri tavalla kuin odotit, usein jo itse matka on ollut kokemisen arvoinen.

Kommentoi »