
Ravinnolla voit vaikuttaa aivojesi terveyteen
Tässä 9 tutkittua syytä, joilla voit pitää aivoistasi huolta sekä vähentää muistisairauksien ja esimerkiksi aivohalvauksen riskiä. Pidä pääkopastasi huolta syömällä viisaasti.
1. Syö kalaa ainakin 2–4 kertaa viikossa
Hyviä vaihtoehtoja ovat esimerkiksi lohi, muikut, taimen. Kala sisältää välttämättömiä omega-3-rasvahappoja, D-vitamiinia ja antioksidantteja. Säännöllinen kalansaanti on tutkimuksissa vähentänyt väestötasolla muistisairauden riskiä. Lisäksi kalaproteiinilla voi olla ylipäätään terveyttä edistäviä vaikutuksia.
2. Värikkäät kasvikset
Värikkaat kasvikset sisältävät suuren määrän vitamiineja, mineraaleja, antioksidantteja sekä muita terveyttä edistäviä bioaktiivisia aineita. Runsas kasvisten saanti suojelee lähes kaikilta kroonisilta taudeilta mukaan lukien muistisairauksilta. Syö etenkin parsakaalia, pinaattia, nokkosta, ruusukaalia, tomaattia, porkkanaa, munakoisoa, paprikaa, hedelmiä, kaikkia marjoja: mustikkaa, marja-aroniaa, puolukkaa, mansikkaa, mustaviinimarjaa, vadelmaa ja tyrnimarjaa, niin pysyt terveenä.
3. Hyvät rasvat hellivät aivoja
Tutkimuksissa hyvälaatuiset tyydyttymättömät rasvat ovat suojanneet aivoja. Niitä saa etenkin pähkinöistä, rypsiöljystä, pellavansiemenöljystä, oliiviöljystä ja avokadosta rasvaisen kalan ohella.
4. Energiaa tulisi saada kulutuksen mukaan
Etenkin keskivartalolihavuuden välttäminen on tärkeää. Tutkimusten mukaan muistisairauden riskiä lisäävät sydän- ja verisuonisairaudet, liikalihavuus, verenpaine sekä veren huonot rasva-arvot.
5. Vähennä suolaa, ja käytä tilalla yrttejä ja mausteita
Suola on aivoille haitallista ja lisää verenpainetta. Opettele käyttämään ruoassa yrttejä ja mausteita ja korvaa niillä suolan käyttöä. Yritti ja mausteet sisältävät voimakkaita antioksidantteja. Etenkin Intiassa paljon käytetty kurkumasta on löydetty tehoaineita, joilla voi olla merkitystä muistisairauden ennaltaehkäisyssä.
6 Vältä prosessoituja hiilihydraatteja, kuten valkoista vehnäjauhoa ja riisiä ja etenkin sokeria
Runsas huonolaatuisten hiilihydraattien nauttiminen lihottaa ja voi nostaa veren haitallista triglyseridi-arvoa. Lihominen altistaa aikuistyypin diabetekselle, joka on myös muistisairauden riskitekijä. Syö hiilihydraatit mieluiten runsaskuituisena ja kasvisten muodossa.
7. Syö siipikarjan lihaa ja papuja eri muodoissa ja vain vähän punaista lihaa
8. Kahvin ja teen käytöllä on positiivisia vaikutuksia aivoihin
Suomalaisessa suuressa väestötutkimuksessa keski-ikäisenä päivittäin 3–5 kupillista kahvia juovilla oli jopa 60 prosenttia pienempi riski sairastua myöhemmin muistisairauteen. Teenjuojilla on todettu pienempi aivohalvausriski.
9. Vältä runsasta tyydyttyneen rasvan käyttöä
Tyydyttyneen rasvan runsas käyttö on yhdistetty lukuisissa väestötutkimuksissa suurentuneeseen muistisairauden riskiin.