Terve.fi

Raskausviikko 13

Raskausviikko 13
Raskausviikko 13: Sikiö painaa noin 30 g. Pää-perä-mitta on keskimäärin 7.0 cm. Kasvonpiirteet muodostuvat sekä sormet ja varpaat ovat todettavissa. Kohtu on tunnettavissa häpyluun yläpuolella. Hiuksia voi lähteä ja hiusten sekä kynsien kasvu nopeutuu. Monet naiset kokevat itsensä hyväkuntoisiksi juuri raskauden keskikolmanneksessa, jolloin pahoinvointi ja väsymys ovat helpottaneet eikä kasvava vatsa ole vielä haitaksi.
Julkaistu 8.8.2012

Äidin keho

Kohtu on tunnettavissa häpyluun yläpuolella. Hiuksia voi lähteä ja hiusten sekä kynsien kasvu nopeutuu. Monet naiset kokevat itsensä hyväkuntoisiksi juuri raskauden keskikolmanneksessa, jolloin pahoinvointi ja väsymys ovat helpottaneet eikä kasvava vatsa ole vielä haitaksi.

Lapsi

Sikiö painaa noin 30 g. Pää-perä-mitta on keskimäärin 7.0 cm. Kasvonpiirteet muodostuvat sekä sormet ja varpaat ovat todettavissa.

Ongelmat/huomiot

Pahoinvointi alkaa yleensä hiljalleen helpottaa. Sikiön sydänäänten pitäisi kuulua viimeistään nyt äidin vatsanpeitteiden päältä kuunneltuna. Raudan tarve lisääntyy selvästi raskauden puolivälin jälkeen.

Tutkimukset

Neuvolassa raskauden seurantaan kuuluu verenpaineen mittaus, virtsan tutkiminen, äidin painon seuranta, sikiön sydänäänten kuuntelu, kohdunsuun tutkiminen. Raskausviikolta 20 eteenpäin kohdun kasvua seurataan mittaamalla mahamitta häpyluun reunasta kohdun pohjaan (= symfyysi-fundusmitta). Mitta kertoo epäsuorasti sikiön kasvusta.

Kommentoi »