Kauneus ja Terveys

6 vinkkiä kuivan ihon hoitoon

6 vinkkiä kuivan ihon hoitoon
Kutiava, kuiva iho on usein pahimmillaan talvisin. Ongelma vaivaa monia, ja siitä halutaan luonnollisesti päästä eroon mahdollisimman nopeasti ja tehokkaasti. Näitä WebMD:n listaamia vinkkejä noudattamalla ihosi voi taas paremmin.
Julkaistu: 25.6.2015

1. Ota lyhyt suihku 

Vaikka kylmällä ilmalla onkin ihanaa viipyä lämpimässä suihkussa, lämmin vesi ei tee hyvää kuivalle iholle. Se nimittäin vähentää ihon luontaisia öljyjä, jotka auttavat ihoa pysymään kosteana ja pehmeänä.

Lämpimässä suihkussa kannattaa siis viipyä enintään kymmenen minuuttia. Kuivaa iho suihkun jälkeen kevyin taputuksin hankaamisen sijaan. Kosteuta iho välittömästi kuivaamisen jälkeen.

2. Valitse oikeat puhdistusaineet 

Käytä peseytyessäsi mieluiten saippuatonta puhdistusainetta. Lisäksi kannattaa suosia tuotteita, joissa ei ole hajusteita tai antibakteerisia aineita, jotka saattavat vahingoittaa ihoa. Tuotteet, jotka sisältävät ihon kosteutta sääteleviä keramideja, ovat myös hyvä valinta kuivan ihon hoitoon.

Alkoholipitoiset tuotteet, kuten kasvovedet ja kuorintavoiteet, kuivattavat ihoa entisestään. Jos kuitenkin haluat tehdä kuorinnan, älä hiero ihoa liikaa.

3. Käytä terää oikein 

Karvojen ajeleminen terällä saattaa ärsyttää kuivaa ihoa, sillä karvojen lisäksi terä poistaa myös ihoa suojaavia öljyjä. Varsinkin liian tylsän terän käyttäminen pahentaa kuivan ihon ongelmia.

Karvat kannattaa ajella suihkun jälkeen, jolloin ne ovat pehmeämpiä. Tällöin myös ihohuokoset ovat auki, mikä helpottaa ajelua.

Käytä aina sheivausvaahtoa tai –geeliä, ja ajele karvat kasvun suuntaisesti. Muista vaihtaa terä tarpeeksi usein.

4. Pukeudu oikein 

Auringon vaikutus on yksi ihon kuivumisen, ryppyjen ja karheuden pääsyistä. Auringolta voi suojautua, kun käyttää vuoden ympäri aurinkovoidetta, jonka suojakerroin on 15.

Myös pukeutumalla oikein voi välttää kuivan ihon. Kylmällä säällä kannattaa pukeutua kerroksittain, jottei hikoilu ärsyttäisi ihoa. Huuliakin voi varjella kylmältä käyttämällä suojakertoimellista huulirasvaa. Kasvot kannattaa suojata huivilla.

Kesällä auringossa on hyvä pukeutua kevyisiin, väljiin, pitkähihaisiin paitoihin. Hatun käyttäminen taas suojaa niskaa, korvia ja silmiä.

5. Hanki ilmankostutin 

Talven kylmä, kuiva ilma on yleinen syy ärsyyntyneeseen ihoon. Sisätilojen lämmittäminen vähentää ilman kosteutta, mikä vain kuivattaa ihoa entisestään. Ongelmasta pääsee eroon asentamalla kotiinsa ilmankostuttimen. Suositeltava ilmankosteus on noin 50 prosenttia. Ilmankosteuden mittaamista varten kannattaa hankkia kosteusmittari.

6. Kosteuta iho tehokkaasti 

Nopein keino ihon pehmentämiseen on sen kosteuttaminen. Edullisillakin tuotteilla saa jo hyviä tuloksia aikaan. Vaseliinit, mineraaliöljyt, rasvat ja voiteet ovat hyvä valinta kuivan ihon hoitoon.

Erityisen toimivia kosteuttajia ovat tuotteet, jotka sisältävät karitevoita, keramideja, steariinihappoa tai glyseriiniä.

Näillä ohjeilla kosteutat ihosi tehokkaasti:

  • Peseydy saippuattomalla, mieluiten keramideja sisältävällä nestemäisellä pesuaineella.
  • Taputtele iho kuivaksi alle parissakymmenessä sekunnissa.
  • Levitä kosteusvoidetta kosteahkolle iholle pian suihkun jälkeen.
  • Kosteuta myös kädet aina, kun olet pessyt ne.

Kosteusvoiteeksi kannattaa valita tuote, jossa on myös suojakerroin auringon varalta.

Kommentoi »