Terve.fi

Nenän sivuontelotulehdusta voidaan hoitaa myös pallolaajennuksella

Nenän sivuontelotulehdusta voidaan hoitaa myös pallolaajennuksella
- Akuutti sinuiitti eli nenän sivuontelotulehdus on hyvin tavallinen sairaus avoterveydenhuollossa. Se on pääsääntöisesti nuorten ja työikäisten aikuisten sairaus, joten sillä on suuri kansantaloudellinen merkitys, toteaa korva-, nenä- ja kurkkutautiopin professori Markus Rautiainen Tampereen yliopistosta.
Julkaistu 22.11.2010

Yhdysvalloissa sinuiitti on viidenneksi yleisin diagnoosi antibioottimääräykselle ja 10 – 20 prosenttia antibioottimääräyksistä kohdistuu sinuiitin hoitoon.

Kroonisen sinuiitin kirurgisessa hoidossa siirryttiin 1990-luvun alussa radikaalista sinuskirurgiasta tähystyksessä suoritettavaan leikkaushoitoon. Tämän teki mahdolliseksi teknologian kehittyminen, muun muassa endoskoopit ja muut leikkausinstrumentit.

- Tähystysleikkaus on potilaalle huomattavasti säästävämpi ja mahdollistaa aikaisemman puuttumisen sinuiitin hoitoon. Näin saavutetaan huomattavasti paremmat hoitotulokset. Vaikka sinuiitin leikkaushoidon määrä on selvästi lisääntynyt, voidaan nykyisin leikkaukset tehdä yleensä paikallispuudutuksessa ja päiväkirurgisesti, Rautiainen kertoo.

- Muutaman viime vuoden aikana myös niin sanottu nenän sivuonteloiden ulosvirtausaukkojen pallolaajennushoito on tullut osaksi toistuvien ja kroonisten sivuontelotulehdusten hoitoa. Kovin paljon tutkimusnäyttöä pallolaajennushoidon vaikuttavuudesta ei ole, mutta asiaa selvitetään Tampereen yliopistollisen sairaalan korva-nenä- ja kurkkutautien klinikassa johtamassani tutkimuksessa, Rautiainen kertoo.

Sinuiittia pidettiin aiemmin puhtaasti infektiosairautena ja syytä siihen etsittiin usein nenän sivuonteloiden rakennepoikkeavuuksista. Nykyisin sinuiitti ymmärretään enemmän limakalvosairautena ja tunnistetaan sen yhteys muun muassa astmaan.

- Tämä on vaikuttanut myös sinuiitin hoitoon. Etenkin paikallisesti käytettävät nenän kortisonisuihkeet ovat nousseet merkittävään osaan kroonisten nenän sivuontelotulehdeusten hoidossa, Rautiainen toteaa.

Rautiainen on viime aikoina tutkinut erilaisten sinuskirurgisten menetelmien tehoa kroonisen sinuiitin hoidossa ja niiden vaikutusta värekarvatoimintaan. Hän tutkii myös pallolaajennuksen tehoa sinuiitin hoidossa.

Lähde: Tampereen yliopiston tiedote 22.11.2010

Kommentoi »