Terve.fi

10 myyttiä ehkäisystä

10 myyttiä ehkäisystä
On olemassa useita hyviä ehkäisymenetelmiä, jotka estävät raskauden tehokkaasti.
Julkaistu 25.6.2008

On olemassa myös paljon väärää tietoa siitä, miten ehkäisyä tulisi käyttää ja muutamia täysin toimimattomia ehkäisykeinoja.

Tässä yleisimpiä harhakäsityksiä koskien seksiä ja ehkäisyä:

1. Imetän, joten en voi tulla raskaaksi

Vaikka imetys tyypillisesti siirtää ovulaatiota, se ei ole täysin varma ehkäisykeino. Ovulaatio voi tapahtua vaikka nainen imettäisikin. Imettävän äidin tulisi käyttää ehkäisyä, mikäli hän haluaa estää raskauden.

2. Nainen ei voi tulla raskaaksi jos hän ei saa orgasmia

Raskaus tapahtuu, kun miehen siittiö hedelmöittää naisen munasolun. Vaikka miehen pitääkin saada siemensyöksy, jotta tämä voisi tapahtua, naisen ei tarvitse saada orgasmia hedelmöittyäkseen.

3. En tule raskaaksi jos peseydyn heti rakastelun jälkeen

Peseytyminen ei ole tehokas ehkäisykeino. Siemensyöksyn jälkeen sperma menee kohdunkaulaan ja on pesemisen ulottumattomissa.

4. En tarvitse ehkäisyä, koska rakastelemme vain “varmoina päivinä”

Tämänkaltaiset myytit syntyvät puhtaasta tietämättömyydestä naisen kuukautiskiertoa kohtaan. Vaikka naisen kuukautiskierto onkin yleensä säännöllinen, siihen vaikuttaa useat eri tekijät, kuten hormonit, ikä, stressi ja lääkitys. Tämän vuoksi “varmojen päivien” laskeminen voi olla hyvinkin vaikeaa.

5. En tule raskaaksi jos rakastelemme seisaaltaan tai olen päällä

Jotkut ihmiset uskovat, että rakastelu tietyissä asennoissa valuttaa sperman pois emättimestä. Todellisuudessa asennoilla ei ole mitään tekemistä hedelmöityksen kanssa. Sperma liikkuu luonnostaan ylöspäin kohdun kaulaa kohti välittömästi siemensyöksyn tapahduttua.

6. Voit käyttää ehkäisynä muovikelmua tai ilmapalloa, jos kondomi puuttuu

Muovikelmuja ja ilmapalloja ei tule käyttää kondomeina. Ne eivät istu hyvin ja voivat herkästi rikkoontua rakastelun aikana. Kondomit on suunniteltu kestämään ja antamaan hyvän suojan rakastelun aikana.

7. En tule raskaaksi jos partnerini lopettaa ennen siemensyöksyä

Lopettaminen ennen siemensyöksyä, eli pois vetäminen, ei ole idioottivarma ehkäisykeino. Siemennestettä saattaa tulla jo ennen kuin mies saa orgasmin. Lisäksi useat miehet eivät välttämättä ennätä lopettaa ajoissa.

8. En tule raskaaksi koska tämä on ensimmäinen kertani

Nainen voi tulla raskaaksi aina ovulaation aikaan, jopa ensimmäisellä rakastelukerralla.

9. En tule raskaaksi jos virtsaan heti rakastelun jälkeen

Virtsaaminen rakastelun jälkeen ei pysäytä hedelmöitysprosessia.

10. Ehkäisypillerit toimivat heti, kun niitä alkaa ottaa

Joillakin naisilla ehkäisypillerien toiminta alkaa vasta kokonaisen kuukautiskierron jälkeen. Jotkut lääkärit suosittelevat muutakin ehkäisyä pillerien lisäksi ensimmäisen kuukauden ajaksi.

Kommentoi »