Terve.fi

10 kysymystä hypnosynnytyskokemuksesta

10 kysymystä hypnosynnytyskokemuksesta
Hypnosynnytystä kuvaillaan luonnonmukaisena ja miellyttävänä tapana synnyttää. Kahden viikon ikäisen poikavauvan tuore äiti kertoo omista kokemuksistaan, miten hypnosynnytykseen valmistautuminen ja metodin hyödyntäminen synnytyksessä sujuivat.
Julkaistu: 12.6.2008

1. Miten tutustuit hypnosynnytykseen?

- Asuessani Englannissa näin televisio-ohjelman, jossa pariskunta kävi hypnoositerapiassa synnytyspelon poistamiseksi. Kiinnostuin tästä ja internetistä löysin suomalaiset Jaana Cowasjin ylläpitämät hypnosynnytys.com-sivut. Valitettavasti Jaanalla ei ollut silloin mahdollisuutta kurssiin, joten opiskelin aihetta itsenäisesti.

2. Oliko hypnosynnytyksestä kiinnostumisen taustalla esim. synnytyspelkoa?

- Käsitykseni synnytyksestä oli hyvin negatiivinen. Synnytys oli jotakin, jota piti kauhulla odottaa. Kun luin Marie Monganin kirjaa “Hypnobirthing” olin yhtä aikaa ihmeissäni ja innoissani siitä, kuinka synnytyksestä puhuttiin luonnollisena, miellyttävänä ja kauniina kokemuksena. Tällaisena synnyttäneet naiset ja media harvoin kuvaavat synnytystä.

Olin heti vakuuttunut siitä, että tätä täytyy kokeilla. Naisen ruumis on tehty synnyttämistä varten, mutta kehitys on johtanut siihen, että synnytys on pitkälti medikalisoitu, kun ajatellaan, ettei synnytys onnistu ilman lääketieteellisiä keinoja. Hypnosynnytys haastaa tämän näkemyksen ja tarjoaa normaalille synnytykselle luonnollisen vaihtoehdon.

3. Miten ja milloin aloitit hypnosynnytysharjoittelun?

- Ensimmäisen kolmanneksen aikana tein erilaisia harjoitteita noin kerran viikossa ja viimeisen kolmanneksen tiheämmin. Loppuvaiheessa tein ihan päivittäin hengitysharjoituksia, rentoutusharjoituksia ja välilihan hierontaa.

4. Huomasitko harjoittelun aikana kehitystä itsessäsi?

- Odotin synnytystä ilolla. Olin varma itsestäni ja siitä, että ruumiini ja vauvani osaavat synnyttää, tai jos tulisi komplikaatioita, ottaisin ne rauhallisesti vastaan ja kaikki menisi hyvin. Harjoitukset synnytystä edeltävään vanhemmuuteen (prebirth parenting) auttoivat kokemaan yhteyttä kohdussa olevaan vauvaan.

Hypnosynnytykseen perehtyminen ei tuonut vain henkistä varmuutta vaan myös paljon konkreettista tietoa synnytyksestä. Esimerkiksi kohdun lihasten toiminnasta tietäminen auttoi synnytyksessä työskentelemään supistuksia tukevasti.

5. Oliko isä mukana harjoittelussa?

- Isä oli 100%:sti tukena sekä raskauden ajan että itse synnytyksessä ja se oli korvaamatonta! Oli myös hyödyksi isälle olla mukana hypnosynnytysharjoittelussa, koska tällä tavalla myös hän sai tietoa synnytykseen liittyvistä asioista.

6. Miten hyödynsit synnytyksessä harjoittelemaasi tekniikkaa?

- Rentoutumisen edistämiseksi kuuntelin supistusten aikana rentoutuslevyjä ja supistuksia tuin oikealla hengitystekniikalla. Ponnistusvaiheessa käytin aluksi synnytyshengitystä, mutta vauvan sydänäänten heiketessä tuli kiire saada vauva ulos ja jouduin lopulta vaihtamaan hengityksen ponnistuksiin. Mieheni rahoitteli minua silittämällä kättäni ja rohkaisuilla. Käytin hyväksi mielikuvaharjoittelua. Kuvittelin avautuvani kuin Lootus-kukka. Supistusten aikana käytin mielikuvia rauhoittaakseni itseäni.

7. Koetko, että tekniikasta oli hyötyä synnytyksessä?

- Hyötyinä olivat varmuus ja luottamus omaan ruumiiseen. Hengitys ja rentoutuminen olivat myös tärkeitä. Luonnolliseen synnytykseen pyrkiminen mahdollisti todella kokea synnytys ja oman ruumiin muutos sekä työskentely yhdessä vauvan kanssa. Kokemus oli voimaa antava, se mahdollisti todistaa itselleni millainen alkuvoima ja resurssit minusta löytyvät. Synnytyksestä tuli voimakas fyysinen ja psyykkinen kokemus, jossa minulla itselläni oli ohjakset käsissä – ei kätilöillä, lääkäreillä tai lääkkeillä.

8. Miltä synnytyskivut tuntuivat? Tarvitsitko kipulääkitystä?

- Supistukset tuntuivat voimakkailta. Synnytykseni oli pitkä ja raskas, koska avautuminen ei edennyt tarpeeksi nopeasti. 22 tuntia työskentelin supistusteni kanssa käyttäen ammetta, akupunktiota ja aquarakkuloita helpottamaan oloani. Siinä vaiheessa, kun avautuminen edistyi ja supistukset olivat tehokkaita, supistukset tuntuivat paineena, lihasten pingottumisena ja kramppeina alavatsassa. Käyttämilläni hengitystekniikalla ja vaihtoehtoisilla menetelmillä sain “kärjen” pois supistuksista ja ne tuntuivat enää vain kovalta paineelta.

Synnytykseeni tuli kuitenkin komplikaatioita, kun avautuminen ei edennyt ja ponnistusvaiheessa vauvan sydänäänet heikkenivät napanuoran kietoutumisen johdosta. Supistukset muuttuivat kivuliaaksi, mutta tehottomiksi ja väsyin. Näiden takia lääketieteellinen väliintulo oli välttämätön.

22 tunnin supistusten jälkeen lääkäri ilmoitti, että oksitosiinia oli lisättävä runsaasti, ja etten jaksaisi ponnistusvaihetta ilman epiduraalia ja lepoa, vaan jouduttaisiin keisarinleikkaukseen. Näin minun oli otettava 2 tuntia vaikuttava epiduraali, jonka aikana avautuminen saatiin päätökseen ja pääsin ponnistusvaiheeseen. Olin itse siinä vaiheessa väsyneenä ja turhautuneena valmis epiduraaliin. Koin, että sain silti mahdollisimman luonnollisen synnytyksen, jonka halusinkin. Lääketieteelliseen väliintuloon jouduttiin vasta siinä vaiheessa, kun kaikki muut keinot oli käytetty.

9. Miltä tuntuu synnytyksen jälkeen?

- Olin aluksi pettynyt siihen, etten saanut nopeaa ja helppoa synnytystä. Myöhemmin kuitenkin koin, että tämä oli juuri se synnytys, mikä minun piti kokea. Vaikka lopussa jouduin ottamaan epiduraalipuudutuksen, ponnistusvaiheessa jouduin luopumaan synnytyshengityksestä, väliliha leikattiin ja synnytin imukupin avulla napanuoran kietoutumisen takia, hypnosynnytykseni oli onnistunut. Koin itseni vahvaksi ja rohkeaksi koko synnytyksen ajan, enkä kadu mitään ratkaisua.

Ilman hypnosynnytystä olisin synnyttänyt pelokkaana ja vailla ymmärrystä omasta synnyttävästä ruumiistani ja eri vaihtoehdoista. En turruttanut synnytyskokemusta kipulääkkeellä, vaan koin sen koko ruumiillani ja olen siitä ylpeä. Olen myös tyytyväinen valintaani synnyttää Tammisaaressa, joka mahdollisti luonnollisen synnytyksen tukemisen ja vaihtoehtoisten menetelmien käytön. Kätilöt tukivat hypnosynnytystäni todella hyvin.

Rentoutusharjoitukset sekä kommunikointi sikiön kanssa vaikuttivat myönteisesti minun ja mieheni suhteeseen vauvaan. Koin heti yhteyden vauvaan hänen synnyttyä, hän tuntui tutulta ja omalta. Vauva on myös erittäin rauhallinen, nukkuu hyvin ja itkee vähän. Vauva oli hyvin kypsänoloinen syntyessään, eikä vaikuttanut vastasyntyneeltä. Uskon, että hypnosynnytyksen hengitys- ja rentoutumisharjoitukset tekivät kohdustani paremman paikan elää ja kasvaa.

10. Kenelle suosittelisit hypnosynnytystä kokemuksesi perusteella?

- Suosittelen ihan kaikille raskaana oleville tutustumista hypnosynnytyksen filosofiaan ja uskon, että tavalla tai toisella jokainen voi hyötyä hypnosynnytystekniikoista. Synnytys ei välttämättä mene niin kuin sen on suunnitellut, mutta joka tapauksessa synnyttäminen ilman pelkoa, ja jopa ilman kipua, on jokaisen naisen oikeus.

Kommentoi »