20 raskausoiretta, jotka tulee ottaa vakavasti

Raskauden aikana naiselle ilmenee useita erilaisia oireita, joista suurin osa on täysin harmittomia. Osa oireista ei kuitenkaan kuulu normaaliin raskauteen. Mistä sitten tietää milloin yllättävä kipu on raskaana ollessa epänormaalia? Milloin kannattaa huolestua ja ottaa neuvolaan yhteyttä?

Tässä Babycenter.com esittelee 20 oiretta, jotka eivät ole normaaleja raskauden aikana. Jotkut listan oireista saattavat olla enemmän tai vähemmän kiireellisiä tapauksia riippuen siitä, kuinka pitkällä raskaus on.

Neuvolasta kannattaa myös kysyä neuvoa siitä, mitkä raskausoireet vaativat lääkärissäkäyntiä heti ja mitä oireista voi tarkkailla kotona. Seuraa oloasi raskauden aikana ja ota seuraavat oireet vakavasti:

1. Vauvan liikkumattomuus

Jos vauva yllättäen liikkuu normaalia vähemmän. Kysy neuvolasta, miten voit seurata vauvan liikkeitä potkuja laskemalla. Neuvolasta neuvotaan miten paljon vauvan tulisi liikkua ja milloin on syytä ottaa lääkäriin yhteyttä.

2. Vatsakipu

Kova tai jatkuva vatsakipu tai vatsan herkkyys.

3. Vuoto

Verenvuoto tai tiputtelu emättimestä.

4. Epätavallinen valkovuoto

Lisääntyneet valkovuoto tai sen koostumuksen muuttuminen vesimäiseksi, klimppimäiseksi tai veriseksi. Huomioi, että 37. raskausviikon jälkeen on täysin normaalia, että klimpit lisääntyvät valkovuodossa ja se saattaa kertoa synnytyksen lähenemisestä.

5. Paineen tuntu

Paineen tuntu lantiossa (kuin vauva työntäisi alaspäin), alaselkäkivut, kuukautiskipuja muistuttavat krampit tai vatsakipu sekä yli neljä supistelukertaa (myös kivuttomat) tunnissa ennen 37. raskausviikkoa.

6. Kivulias virtsaaminen

Kivulias tai polttava virtsaaminen. Vähäinen tai olematon virtsaneritys.

7. Oksentelu

Kova tai jatkuva oksentelu. Mikä tahansa oksentelu, johon liittyy kipua tai kuumetta.

8. Kuume

Vilunväristykset tai yli 37,8 asteen kuume.

9. Näköhäiriöt

Näköhäiriöt, kuten kaksoiskuvat, sumentuminen, varjostukset, välähtelevät valot tai pilkut näkökentässä.

10. Päänsärky

Jatkuva tai kova päänsärky. Mikä tahansa päänsärky, jonka ohessa näkökenttä sumentuu, puhe puuroutuu tai kehossa ilmenee tunnottomuutta.

11. Epätavallinen turvotus tai nopea lihominen

Mikä tahansa kasvojen alueella tapahtuva turpoaminen tai silmän ympärysten turvotus. Epätavallisen voimakas käsien, jalkojen tai nilkkojen turpoaminen. Nopea lihominen (yli kaksi kiloa viikossa).

12. Voimakkaat krampit

Voimakas tai vakava jalkakramppi tai pohjekipu, joka ei helpota venyttelemällä tai kävelemällä. Toisen jalan merkittävästi suurempi turvotus.

13. Isku vatsaan

Vatsan alueelle tapahtunut isku tai vamma.

14. Pyörtyminen

Pyörtyminen, toistuva huimaus, nopeat sydämenlyönnit tai -tykytykset.

15. Hengitysvaikeudet

Hengitysvaikeudet, verinen yskä tai rintakipu.

16. Paha ummetus

Paha ummetus, johon liittyy vatsakipua tai yli 24 tuntia kestävää kovaa ripulia.

17. Voimakas kutina

Jatkuva voimakas kutina vartalossa, käsissä, jaloissa, kämmenissä tai jalkapohjissa. Kutina koko kehossa.

18. Influenssa

Sekä influenssa että sikainfluenssa ovat riski raskaana olevalle. Ilmoita heti neuvolaan jos olet ollut läheisessä kontaktissa näihin tauteihin sairastuneiden kanssa tai jos sinulla on influenssan oireita; kuume, kipeä kurkku, yskä, vuotava tai tukkoinen nenä, väsymystä, kehon kipuilua ja särkyä.

19. Tartuntataudit

Tartuntataudeille, kuten sikotaudille tai vihurirokolle altistuminen mikäli niitä ei ole aiemmin sairastanut. Ota yhteys neuvolaan.

20. Masennus

Masennus tai vakava ahdistus. Kokonaisvaltainen apeuden tai toivottomuuden tunne, paniikkikohtaukset, kykenemättömyys hoitaa normaaleja arkiaskareita tai ajatukset itsensä vahingoittamisesta vaativat välitöntä apua.

Lähde: Babycenter.com

Lue myös:

Näin tunnistat keskenmenon

8 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Kysy lääkärin mielipidettä kätevällä etävastaanotolla. Mikäli et tarvitse vastausta heti, lähetä kysymys jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista.

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle:


Kommentit

Vierailija (ei varmistettu)
Millä perustelet, että 37.8 asteen kuume olisi otettava raskaudessa vakavasti? Entä miten perustelet vilunväristykset? Perustuuko tämä tieteelliseen tutkimukseen?
Vierailija (ei varmistettu)
Aivan naurettava artikkeli. Iso osa näistä "vakavista oireista" on täysin normaaleja raskausoireita. Noora vähän päättänyt pelotella tulevia äitejä ajankulukseen, jessus mitä roskaa.
Vierailija (ei varmistettu)
No voi jessus teidän kanssa. Eihän tämä Noora ole näitä itse keksinyt. Katsokaa kohta lähde... Haloo, mitä ääliöitä.
Vierailija (ei varmistettu)
Nuo ei kyllä ole raskausoireita.
Vierailija (ei varmistettu)
Kyllä minun raskausaikanani oli käsien voimakasta kutinaa lopussa (neuvolassa sanottiin : Täysin normaalia, toki vähän häiritsevää). Runsastunut valkovuoto alusta asti (täysin normaalia). Kyllä harjpitussupistuksiakin tuli useita päivässä jo viikolta 22 lähtien (neuvola : Täysin normaalia). Niitä jatkui raskauden loppuun asti (joka käynnistyi vasta pari päivää ennen sovittua käynnistämistä ja syntyi täysin terve vauva. En ihan ymmärrä myöskään tätä uutista, nuo kuullostavat vain raskausoireilta. Toki jokainen varmaan tietää ettei vauvan liikkumattomuus tai potku mahaan voi tietää mitään hyvää..
Vierailija (ei varmistettu)
Jos neuvolantätis mukaan kutina normaalia vaadi ne sappiarvotestit. Valitin kutinasta ja vaadin testit ja oli raskaushepatoosi että eise kutina normaaliakaan ole.
Vierailija (ei varmistettu)
Kyllä se kutina voi olla normaaliakin. Itse kärsin siitä ja verikokeissa kaikki arvot olivat ok.
Vierailija (ei varmistettu)
Päänsärky ja valkovuodon lisääntyminen täysin normaalia.

Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.