Ehkäisylaastari

Ehkäisylaastarin käytön aloitus

Ehkäisylaastarin kiinnitys ja käyttö

Laastarin irtoaminen osittain tai kokonaan

Laastarin vaihdon unohtuminen

Yhteisvaikutukset muun samanaikaisen lääkityksen kanssa

Ehkäisylaastari on iholle asetettava hormoneja tasaisesti vapauttava ehkäisin. Ehkäisylaastarin vaikutus perustuu munasolun irtoamisen estoon munasarjasta, kuten muillakin yhdistelmäehkäisyvalmisteilla. Laastari sopii yleensä niille naisille, joille yhdistelmäehkäisyvalmisteet sopivat. Lisäksi se on hyvä ehkäisymenetelmä niille, jotka eivät halua tai muista tabletin ottamista päivittäin. Ehkäisylaastarin ehkäisyteho ei ole riittävä yli 90-kiloisilla naisilla.

Ehkäisylaastarin käyttöaiheet, vasta-aiheet, edut ja haitat ovat pääsääntöisesti samat kuin muilla yhdistelmäehkäisyvalmisteilla. Yhdistelmäehkäisyvalmisteiden vaikutusmekanismia sekä etuja ja haittoja käsitellään kappaleissa:

Yhdistelmäehkäisyvalmisteiden vaikutustapa
Yhdistelmäehkäisyvalmisteiden edut
Yhdistelmäehkäisyvalmisteiden haittavaikutukset
Kenelle yhdistelmäehkäisyvalmisteet sopivat?

Ehkäisylaastari on ohut beigenvärinen depotlaastari, jonka koko on 45 mm × 45 mm. Sen tarttuva liimapinta kiinnitetään ihoon sen jälkeen, kun läpinäkyvä muovinen suojakalvo on poistettu. Jokainen laastari sisältää norelgestromiinia ja etinyyliestradiolia, joista ensiksi mainittu on keltarauhashormonin johdos ja jälkimmäinen estrogeenia muistuttava synteettinen naishormoni. Laastarista vapautuu ihon läpi hormoneja tasaisesti verenkiertoon: etinyyliestradiolia keskimäärin 20 mikrogrammaa vuorokaudessa ja norelgestromiinia keskimäärin 150 mikrogrammaa vuorokaudessa viikon ajan, joten se on vähähormoninen eli pieniannoksinen ehkäisyvalmiste.

Ehkäisylaastari pitää muistaa vain kerran viikossa. Ehkäisylaastari kiinnitetään iholle kerran viikossa aina samana viikonpäivänä kolmen viikon ajan. Sen jälkeen seuraa viikon laastariton jakso, jolloin kuukautiset tulevat.

Ehkäisylaastarin käytön aloitus

Jos ei ole käyttänyt hormonaalista ehkäisyä edellisen kuukauden aikana, ensimmäinen laastari asetetaan luonnollisen kuukautiskierron ensimmäisenä päivänä, (kierron ensimmäinen päivä on ensimmäinen vuotopäivä). Tällöin lisäehkäisyä ei tarvita. Jos laastari asetetaan kierron 2.- 5. päivänä, tulee käyttää lisäehkäisynä kondomia ensimmäisen hoitojakson 7 ensimmäisen päivän aikana, jos on yhdyntöjä. Tämä neuvo koskee ainoastaan ensimmäistä hoitojaksoa, eikä lisäehkäisyä tarvita myöhempien hoitojaksojen aikana, jos laastaria on käytetty ohjeen mukaan

Siirryttäessä yhdistelmäehkäisytablettien käytöstä ehkäisylaastarin käyttöön odotetaan, kunnes kuukautiset alkavat ja kiinnitettään ensimmäinen laastari kuukautisten ensimmäisen 24 tunnin aikana. Jos laastari kiinnitetään kuukautisten alkamispäivän jälkeen, on käytettävä jotain ei-hormonaalista ehkäisymenetelmää (esim. kondomia) 7päivän ajan, jonka jälkeen vaihdetaan laastari. Jos kuukautiset eivät ala 5 päivän kuluessa viimeisen ehkäisytabletin ottamisesta, on pyydettävä lääkäriltä tai ehkäisyneuvolasta ohjeita ennen ehkäisylaastarin käytön aloittamista.


Vaihto ehkäisylaastariin pelkkää progestiinia sisältävästä ehkäisyvalmisteesta, esim. tablettivalmisteesta (minipillerit), implantaatista tai injektiosta:

Minipilleristä voidaan siirtyä käyttämään laastaria koska tahansa ilman taukoa, implantaatista sen poistopäivänä ja injektiosta seuraavana suunniteltuna injektiopäivänä. Jos valmisteesta toiseen vaihdettaessa on yhdyntöjä 7 ensimmäisen päivän aikana, tulee kaikissa em. tapauksissa käyttää lisänä kondomia.

Synnytyksen jälkeen lääkäri saattaa kehottaa odottamaan ensimmäisiä normaaleja kuukautisia ennen ehkäisylaastarin käytön aloittamista. Joskus käyttö voidaan aloittaa aikaisemminkin. Ehkäisylaastaria tai muita yhdistelmäehkäisyvalmisteita ei suositella käytettäväksi imetyksen aikana.

Keskenmenon tai abortin jälkeen on syytä kysyä lääkäriltä neuvoa ehkäisylaastarin käytön aloittamisesta.

Ehkäisylaastarin kiinnitys ja käyttö

Ehkäisylaastari pitäisi vaihtaa aina samana viikonpäivänä, sillä se on suunniteltu vaikuttamaan 7 päivän ajan. Uusi laastari vaihdetaan aina samana viikonpäivänä kolmen viikon ajan, jonka jälkeen seuraa yhden viikon laastariton jakso ja tyhjennysvuoto.

Koskaan ei saa pitää enempää kuin 7 laastaritonta päivää peräkkäin. Laastareiden käyttöä ei saa välillä keskeyttää, vaikka ei olisikaan usein sukupuoliyhteydessä.

Laastarille valitaan kiinnityskohta puhtaalta, kuivalta ja karvattomalta vartalon alueelta pakaran, vatsan, olkavarren ulkopinnan tai yläselän iholta kohdasta, jossa tiukka vaatetus ei hankaa sitä. Laastaria ei saa kiinnittää punoittavalle, ärtyneelle tai haavaiselle iholle. Laastaria ei koskaan saa kiinnittää rintoihin. Vain yhtä laastaria saa käyttää kerrallaan.

Laastarin on kiinnityttävä ihoon tiukasti, jotta se toimisi oikein. Laastaria tulee painaa voimakkaasti ihoa vasten, kunnes sen reunat tarttuvat kiinni. Ihovoiteita, öljyjä, kosteusemulsioita, puutereita tai meikkejä ei saa käyttää siinä kohdassa, johon laastari kiinnitetään tai jonka lähellä laastari on jo kiinni, sillä se huonontaa laastarin kiinnittymistä. Päivittäin on hyvä tarkistaa, että laastari on kiinni.

Uutta laastaria ei saa laittaa samaan kohtaan, jossa edellinen laastari oli, sillä siitä saattaa aiheutua ihon ärtymistä.

Normaalien suihkussa, kylvyssä tai saunassa käyntien tai liikunnan, ei pitäisi vaikuttaa laastarin toimintaan. Laastarin on tarkoitus pysyä paikallaan tämän tyyppisten toimienkin aikana, mutta sen paikallaaolo on suositeltavaa tarkistaa.

Käytetty laastari voidaan hävittää kotitalousjätteiden tavoin. Käyttämättömiä tai käytettyjä laastareita ei saa jättää lasten käsiin eikä huuhdella alas wc:stä.

Laastarin irtoaminen osittain tai kokonaan


Jos laastari on ollut osittain tai kokonaan irti enintään 24 tuntia, sen voi yrittää kiinnittää uudelleen tai kiinnittää sen tilalle uusi laastari välittömästi. Lisäehkäisyä ei tällöin tarvita. Laastarinvaihtopäivä pysyy samana. Laastaria ei saa yrittää kiinnittää uudelleen, jos siinä ei ole enää liimaa vaan on kiinnitettävä uusi laastari välittömästi. Laastarin kiinnittämiseen ei saa käyttää lisäliimaa tai sidetarvikkeita.

Jos laastari on ollut osittain tai kokonaan irti yli yhden vuorokauden tai ei ole varmuutta irtoamisajasta, on mahdollista tulla raskaaksi. Silloin pitää aloittaa uusi neljän viikon jakso välittömästi kiinnittämällä uusi laastari. Tällöin tulee käyttöön uusi laastarinvaihtopäivä ja täytyy käyttää jotakin ei-hormonaalista lisäehkäisymenetelmää (esim. kondomia) uuden jakson ensimmäisen 7 päivän ajan.

Laastarin vaihdon unohtuminen

Jos unohtaa laittaa laastarin minkä tahansa laastarijakson alussa, raskausriski kasvaa ja tällöin pitää käyttää jotain ei-hormonaalista lisäehkäisyä (esim. kondomia) 7 päivän ajan. Uuden jakson ensimmäinen laastari pitää kiinnittää heti kun sen muistaa. Tällöin tulee käyttöön uusi laastarinvaihtopäivä

Jos laastarin vaihto unohtuu jonkin laastarijakson keskellä enintään 48 tunnin ajaksi, kiinnitetään uusi laastari niin pian kuin muistaa ja seuraava laastari normaalina laastarinvaihtopäivänä. Lisäehkäisyä ei tällöin tarvita jos laastaria on käytetty oikein ennen ensimmäistä väliin jäänyttä päivää.

Jos laastarin vaihto unohtuu jonkin laastarijakson keskellä yli kahden vuorokauden ajaksi, on mahdollista tulla raskaaksi. Silloin pitää aloittaa uusi neljän viikon jakso välittömästi kiinnittämällä uusi laastari. Tällöin tulee käyttöön uusi päivä laastarinvaihtopäivä ja täytyy käyttää jotakin ei-hormonaalista lisäehkäisymenetelmää (esim. kondomia) uuden jakson ensimmäisen 7 päivän ajan.

Jos laastarin poisto unohtuu jonkin 3 viikon laastarijakson lopussa (viikko 4), laastari pitää poistaa heti kun muistaa ja aloittaa seuraava jakso normaalina laastarinvaihtopäivänä. Lisäehkäisyä ei tällöin tarvita.

Yhteisvaikutukset muun samanaikaisen lääkityksen kanssa

Ehkäisylaastarin käyttöön voivat vaikuttaa pääosin samat lääkkeet kuin yhdistelmäehkäisytablettien käyttöön, eivät kuitenkaan tetrasykliiniantibiootit. Ks. Lääkkeiden ja rohdosten käyttö yhdistelmäehkäisyn yhteydessä.


Suomessa on saatavilla yksikeltarauhashormonia ja synteettistä naishormonia sisältävä ehkäisylaastari:

Norelgestromiini ja etinyyliestradioli Evra (Janssen-Cilag Oy)

1 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Kysy lääkärin mielipidettä kätevällä etävastaanotolla. Mikäli et tarvitse vastausta heti, lähetä kysymys jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista.

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle:

Kommentit

Vierailija (ei varmistettu)
Miksei laastaria saa vaihdevuosi vaivoihin? Tai saa pelkkää estrogenia sisältävää mut se ei käy jos on kohtu jäljellä .

Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.