Koira saa ihmiset liikkumaan säännöllisesti

Norwichissä Iso-Britanniassa tehtiin tutkimusta ihmisten liikuntatottumuksista ja tutkimuksessa havaittiin, että koiran omistaminen pitää tehokkaasti ihmiset kiinni säännöllisissä liikuntatavoissa, jopa huonolla säällä.

Koiranomistajat olivat muita aktiivisempia kylminä ja sateisina päivinä ja he liikkuivat muutenkin keskimäärin 20 prosenttia enemmän kuin henkilöt, joilla ei ollut koiraa. Koiranulkoiluttajat saivat joka päivä tasaisesti puoli tuntia kevyttä liikuntaa ulkoiluttaessaan koiria. Muilla vastaava säännöllisyys ei ollut yhtä yleistä.

Tutkimus on osa suurempaa kansanterveydellistä tutkimusta, jossa 40 - 79 -vuotiaita Norfolkin asukkaita seurataan ja heidän elintapojaan tutkitaan. Tämän tutkimuksen koehenkilöiden keski-ikä oli 70 ja noin 57 prosenttia heistä oli naisia.

Koehenkilöille annettiin aktiivisuusmittarit, joilla heidän liikunnallisuuttaan seurattiin. Lisäksi he vastasivat kyselyyn, jossa he kertoivat ikänsä, koulutusasteensa, sukupuolensa, tietoja terveydentilastaan, elinympäristöstään ja lemmikeistään.

3100 tutkimukseen osallistuneesta 18 prosentilla oli koira. Heistä kaksi kolmesta ulkoilutti koiraansa vähintään kerran päivässä. Säännöllisesti koiraansa ulkoiluttavat olivat muutenkin keskimääräisesti aktiivisempia kuin muut, ja aktiiviset henkilöt ulkoiluttivat todennäköisemmin koiraansa säännöllisesti. Kokonaisuudessaan koehenkilöiden aktiivisuus oli alhaisimmillaan sadepäivinä, mikä kuulostaa myös loogiselta.

Tutkijat eivät pidä koiranomistajissa havaittua aktiivisuuseroa yllätyksellisinä, mutta eron suuruus yllätti heidät. Jos kaikki liikkuisivat yhtä paljon kuin koiranomistajat, ylipainon ja iän mukanaan tuomat terveysongelmat vähenisivät huomattavasti.

Lähde: BMJ Journals

Tämän uutisen tarjoaa Lääkäriportaali, joka on erikoisalakohtainen palvelu lääkäreille ja lääketiedettä opiskeleville. Palvelu tarjoaa koti- ja ulkomaisen lääketieteellisen uutispalvelun ilmaiseksi. Lue lisää ja rekisteröidy käyttäjäksi

Lue lisää:

Koira saattaa ehkäistä allergisen lapsen ihottumaa - kissa ei

Koira lapsiperheessä saattaa ehkäistä diabetesta

1 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Kysy lääkärin mielipidettä kätevällä etävastaanotolla. Mikäli et tarvitse vastausta heti, lähetä kysymys jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista.

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle:

Kommentit

Vierailija (ei varmistettu)
Vai niin! Seuraavaksi varmaan tutkitaan että auto saa ihmisen autoilemaan! Maksetaanko näistä "tutkimuksista" oikein palkkaakin? Ja tarvitaanko "ammattiin" oikein koulutustakin?

Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.