Työpaikkakiusaaminen saattaa altistaa diabetekselle

Työpaikkakiusaaminen voi tuoreen tutkimuksen mukaan altistaa uhrin aikuistyypin diabetekselle. Myös fyysinen väkivalta tai sen uhka liittyvät suurentuneeseen sairastumisriskiin.

Tulosten perusteella työpaikkakiusaamista kokeneiden riski sairastua aikuistyypin diabetekseen oli 46 prosenttia suurempi ja väkivaltaa tai sen uhkaa kokeneiden 26 prosenttia suurempi kuin muiden työntekijöiden. Työpaikkakiusaaminen voi olla esimerkiksi toistuvaa nolaamista, syrjintää, vähättelyä tai eristämistä.

Yhteydet heikkenivät jonkin verran, kun analyysissa huomioitiin osallistujien painoindeksi, mutta se ei selittänyt koko yhteyttä. Myöskään alkoholi tai mielenterveysongelmat eivät selittäneet tuloksia, analyysi osoitti.

Tutkijat pitävät tuloksiaan luotettavina, mutta huomauttavat kiusaamisen ja uhkailun lisäksi monien muidenkin seikkojen voivan selittää havaintoja. On mahdollista, että kiusaamisen aiheuttama stressi lisää diabetesalttiutta suoraan tai esimerkiksi haitallisten elämäntapojen välityksellä.

Tulokset julkaistiin Diabetologia-lehdessä, ja ne perustuvat 19 000:n 40–65-vuotiaan miehen ja 27 000 naisen kaksitoistavuotisiin seurantatietoihin. Osallistujat olivat Suomesta, Ruotsista ja Tanskasta. Heistä 9 prosenttia oli kokenut työpaikkakiusaamista ja 12 prosenttia oli joutunut väkivallan kohteeksi tai heitä oli uhkailtu väkivallalla. Diabetes todettiin runsaalla kahdellatuhannella osallistujalla.

Lähde: Diabetologia 2017;DOI:10.1007/s00125-017-4480-3

Lue lisää:

Työkaveri kiusaa sanoilla - miten käy uhrille?

0 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Kysy lääkärin mielipidettä kätevällä etävastaanotolla. Mikäli et tarvitse vastausta heti, lähetä kysymys jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista.

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle:


Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.