Kauneus

Torju ja korjaa ihon vanhentumisen merkit

Nyt on aika startata ihon ikämuutosten torjuminen ja korjaaminen. Hyvästi kuiva, veltto ja ryppyinen iho.

Teksti Tarja Smolander
Kuvat Paula Virta
3.9.2010

Ongelma 1: Iho on kuiva ja kireä 

1. Miksi iho kuivuu?

Iän myötä ihon kyky tuottaa rasva-aineita eli lipidejä hidastuu, mikä heikentää ihoa suojaavaa happovaippaa ja lisää kosteuden haihtumista. Iho, josta puuttuu sekä rasva-aineita että kosteutta, määritellään kuivaksi.Stressi ja hormonaaliset muutokset saattavat aiheuttaa yli 40-vuotiailla ihon pintakuivuutta. Tällainen sekaiho rasvoittuu päivän mittaan mutta on pinnaltaan jopa hilsehtivän kuiva, mikä johtuu ihon vesipitoisuuden alenemisesta. Ikääntymisen ja ihotyypin ohella monet ulkoiset haittatekijät, kuten aurinko, saasteet ja ilmasto-olosuhteet kuivattavat ihoa.

2. Miten veden vähyys ilmenee?

Kuivuus näkyy ennenaikaisina ryppyinä ja juonteina. Kuiva iho on kireä, hilseilevä ja jopa ärtynyt. Se huutaa kosteutta. Rasvaisuuteen taipuvainen mutta veden puutetta poteva iho on elottoman näköinen, ja sen pinta tuntuu epämiellyttävältä.

3. Miten kosteuden hupenemista voi hillitä?

Tärkeintä on käyttää oikeita kotihoitotuotteita. Esimerkiksi sekaihon ja rasvaisen ihon hoito kuivattavilla tuotteilla aiheuttaa kosteuden menetystä.

4. Miten kuivaa ihoa kannattaa hoitaa?

Vettä kaipaavaa ihoa hoidetaan kosteuttavilla tuotteilla. Veden ja rasvan vajetta potevalle iholle sopivat täyteläiset koostumukset, jotka sekä kosteuttavat että antavat iholle sen kaipaamia rasva-aineita.

5. Mitkä ovat parhaat vinkkisi kosteutta janoavan ihon hoitoon?

Kun iho on kuivimmillaan, käy sarjahoidossa hoitolassa. Muista myös ihon sisäinen kosteushuolto: juo riittävästi vettä, syö terveellisesti ja ulkoile.

Kouluttaja Leena Paunonen, Norex Cosmetics

Ongelma 2: Ihon kiinteys hiipuu 

1. Miksi iho veltostuu?

Iän myötä ihon toiminnot hidastuvat ja sen rakenteet rappeutuvat. Ihon ikääntymisen nopeus ja intensiteetti riippuvat suurelta osin ympäristön vaikutuksesta, kuten UV-säteilystä ja saasteista sekä elämäntavoista, kuten stressistä ja tupakoinnista. Myös hormonaaliset muutokset voivat nopeuttaa ikääntymistä.

2. Miten kiinteyden hiipuminen ilmenee?

Iho tuntuu aikaisempaa veltommalta ja kasvojen piirteet alkavat laskeutua. Silmien ympärillä veltostuminen näkyy yläluomen laskeutumisena sekä leuan ja kaulan alueella ihon roikkumisena.

3. Miten veltostumista voi jarruttaa?

Terveet elämäntavat, suojautuminen ympäristön ennenaikaisesti ikäännyttäviltä tekijöiltä sekä ihon säännöllinen hoito ehkäisevät veltostumista. Hoitotuotteista ja ravinnosta saatavat antioksidantit suojaavat ihoa sen pahimmilta vihollisilta eli vapailta radikaaleilta. Niitä aiheuttavat muun muassa saasteet, aurinko, tupakka ja stressi. Myös kovakourainen käsittely ja sopimattomat hoitotuotteet voivat lisätä ihon ennenaikaista ikääntymistä.

4. Miten ihon saa kiinteytymään?

Kokeile kiinteyttäviä erikoiskasvohoitoja sarjana. Avainasemassa ovat lymfa- ja pintaverenkierron sekä muiden ihon toimintojen aktivoiminen.

5. Mitkä ovat parhaat vinkkisi ihon veltostumista pelkäävälle?

Ennaltaehkäisy on tärkeää. Hoida ihoasi aamuin ja illoin ihotyyppisi sekä ihosi kunnon mukaisilla tuotteilla.

Kosmetologi Laura Lehtinen, Kauneuskeskus Villimimmi

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi