Terve.fi

Sepelvaltimotauti ja suolisyöpä usein samoilla henkilöillä

Sepelvaltimotauti ja suolisyöpä usein samoilla henkilöillä
Sepelvaltimotautia sairastavat näyttävät sairastuvan suolisyöpään noin kaksi kertaa muita todennäköisemmin. Lue lisää.
28.9.2007

Sepelvaltimotautia sairastavat näyttävät sairastuvan suolisyöpään noin kaksi kertaa muita todennäköisemmin. Hongkongilaistutkimuksen mukaan yhteys on vahva etenkin tupakoivilla ja potilailla, joilla on todettu metabolinen oireyhtymä.

Suolisyöpää etsittiin hongkongilaisilta, joiden verisuonet kuvattiin varjoaineröntgenkuvauksella sepelvaltimotautiepäilyksen vuoksi. Osallistuneista 206 sairasti sepelvaltimotautia ja 208 oli verisuonikuvauksen perusteella terveitä. Lisäksi tutkimukseen värvättiin 207 ulkopuolista verrokkia.

Suolikasvaimia todettiin runsaalla kolmanneksella sepelvaltimotautia sairastavista, mutta vain vajaalla viidenneksellä verrokeista. Pitkälle edenneitä kasvaimia oli 18 prosentilla sepelvaltimotautipotilaista, 9 prosentilla verisuonikuvauksen perusteella terveistä ja 6 prosentilla muista verrokeista. Varsinaisia syöpiä havaittiin yli 4 prosentilla sepelvaltimotautia sairastavista ja 0,5-1,4 prosentilla verrokeista.

Suolisyövän ja sepelvaltimotaudin kasautuminen samalle henkilölle oli 6 kertaa todennäköisempää, jos henkilö sairasti metabolista syndroomaa ja 5 kertaa todennäköisempää, jos hän tupakoi tai oli tupakoinut aiemmin.

Suomessa todetaan vuosittain runsaat 2 000 suolisyöpätapausta. Sepelvaltimotautia sairastaa ainakin 200 000 suomalaista.

Lue lisää:

Kommentoi »