Terve.fi

Seksuaalisuus ikääntyessä

Seksuaalisuus ikääntyessä
Vanhuksilla ja ikäihmisilläkin on oikeus seksiin. Millaisia haasteita ikääntyvät kohtaavat seksuaaliterveyteen liittyen. Lue lisää.
Teksti
Julkaistu 4.12.2006

”Kypsä seksi – mummojen ja pappojen rakkauselämä” on edelleen tabu, mutta sitäkin ollaan murtamassa. Saako siis vanhanakin rakastella? Kyseessä on myös ikäihmisten seksuaalioikeudet. Väestön ikääntyessä ja elämän laatuodotusten kasvaessa tulee ikääntyvien seksuaaliterveyden merkitys lisääntymään. Eniten vastustusta ikäihmisten seksiä kohtaan löytyy nuorten joukosta. Missä iässä sitä sitten oikein saa päättää omista intiimeistä asioista? Asennekasvatusta vailla olemmekin me muut.

Itsesyrjintä ei kuitenkaan ole vieras aihe puhuttaessa ikäihmisten seksistä ja seksuaalisuudesta. Ihminen itse vaikuttaa siihen tukahduttaako hän seksuaaliset tarpeensa ennen aikojaan vai pyrkiikö jollakin tavalla tyydyttämään ne. Erotiikka ylläpitää mielenkiintoa, seksi on hyväksi itsetunnolle ja minäkuvalle. Halu säilyy ihmisessä ja jokainen meistä haluaa tulla myös rakastetuksi, hyväksytyksi sekä kosketetuksi.

Seksuaalisuus on perusosa meitä, se ei häviä mihinkään esimerkiksi sairauden tai vamman vuoksi. Yleensä kaikki sairaudet ja vammat vaikuttavat jollain tavoin seksuaalisuuteenkin, mutta kukaan ei ole niin sairas tai vammautunut, että hänen täytyisi jäädä kokonaan näiden kokemusten ulkopuolelle. Tärkeää on kaikki se tieto, joka antaa ikäihmisille luvan elää mahdollisimman tyydyttävää rakkauselämää niin pitkään kuin se on ikinä mahdollista. Yhdyntää ei pidä ylikorostaa, vaan painottaa kosketuksen, hyväilyn ja lähellä olemiseen merkitystä tunteen ilmaisuun. Tyydyttävän rakkauselämän kannalta keskeistä on kohtalainen terveys, mahdollinen kumppani, oikeaa tietoa sekä myönteinen asenne.

Rakkauselämän alueella asenteilla on suuri merkitys ja rajoittavampi vaikutus kuin kehossa tapahtuvilla muutoksilla. Seksitapojen aikaisemmalla laadulla on myös merkitystä tulevalle elämälle, tosin koskaan ei ole myöhäistä laajentaa valikoimaa. Seksuaaliseen aktiivisuuteen iäkkäänä vaikuttaa aktiivisuuden taso koko elämän aikana. Nuorena aktiivinen henkilö on sitä myös myöhemmin. Jos nuorena on harmittanut oma estyneisyys, voi siitä vanhempana päästä eroon – etenkin naisten kohdalla voi iloksi näin todeta. Seikkailuun voi lähteä myös sen vanhan kumppanin kanssa.

Naiset kypsyvät usein myöhään. Vaimon ja äidin roolit valtasivat suuren osan ajasta aikaisemmin. Nyt on vihdoinkin aikaa itselle, aikaa paneutua omaan seksuaalisuuteen. Nainen on täyttänyt rooliensa vaatimat velvollisuudet ja saanut ryppyjä merkiksi eletystä elämästä.

Limakalvoista on pidettävä hyvää huolta ja tässä liukuvoiteiden käyttö voi olla avuksi. Vuosittainen gynekologilla käynti on suositeltavaa, vaikka seksielämää ei enää olisikaan. Estrogeenikorvaushoidosta kannattaa käydä keskustelu hoitavan lääkärin kanssa.

Miehelle vanheneminen tarkoittaa usein jonkinlaista omaa seksuaalisuutta koskevien asenteiden udelleen arviointia. Vietti ei enää riepottele, eikä tarvitse kilpailla muiden miesten kanssa, myös aggressiivisuus vähenee.

Vanheneminen ei ilman muuta tarkoita potenssin katoamista. Realiteetit on kuitenkin huomioitava. Seksuaalinen halu vähenee, erektio ei ehkä ole entisensä, yölliset erektiot harvenevat ja orgasmin tarve vähenee. Penis ei herääkään automaattisesti kohteen tavatessaan, eikä jaksa nousta pystyyn, vaan saattaa jäädä vaakatasoon, noin 90 asteen kulmaan. Tätä ei pidä tulkita haluttomuudeksi ja erektio riittää kyllä hyvin yhdyntään. Usein kuitenkin tarvitaan lisää suoraa fyysistä kiihotusta ja seksiapuvälineen käyttö voi tulla ajankohtaiseksi. Palautumisvaihe orgasmin jälkeen myös pitenee ja aikaa kuluu seuraavaan seksikertaan entistä enemmän.

Itsetyydytys on hyvä tapa hankkia seksuaalista mielihyvää vielä korkeallakin iällä, mutta turhan monet kokevat sen vielä hävettäväksi tai jotenkin vääräksi.

Miehen ei tarvitse vaatia itseltään, että erektio kestäisi koko rakastelun ajan, eikä rakastelun aloittaminen edellytä edes erektiota. Leikki on sallittua aina jokaisessa elämän vaiheessa. Tilanne vaatii myös roolien tarkastelua. Naisella on mahdollisuus tulla miehen avuksi, ottaa aktiivisempi rooli. Tämä kokemus voi olla uusi ja arvokas.

Erotiikkaliikkeestä löytyy apua erektion ylläpitoon (mm. penisrengas) ja onhan lääketiede tullut seksuaalisuuden avuksi mm. erektiopillerin muodossa siinä määrin, että ratkaisu yleensä kyllä löytyy. Yli neljäkymmentävuotiaista miehistä 40 prosenttia kokee ajoittain erektiohäiriöitä, joten yksin tuskin tämänkään asian kanssa tarvitsee olla.

Viime vuosina on alettu puhua myös miesten vaihdevuosista (ks. Miehen vaihdevuodet). Mahdollisten oireiden keskellä voi pysähtyä ja miettiä mitä itseltään vaatii. Seksuaalisuudesta voi opetella nauttimaan, se ei ole enää pelkkää suoriutumista. ”Sukupuolinen sota” on ohi, voi keskittyä löytämään intohimoa ja nautintoa kumppanin kanssa. Aikuinen mies voi myös olla esikuvana nuoremmille miehille.

Kaikilla ihmisillä on seksuaalinen halu ja tarpeet, mutta ne ilmenevät eri tavoilla. On hyvä ottaa kaikki aistit käyttöön. Parhaimmillaan rakkauselämä voidaan ikääntymisestä huolimatta kokea etuoikeutena, ei pakkona. Seksuaalisuus onkin elämänpituinen tie.

Lue lisäksi:

Kommentoi »