Terve.fi

Puolet maailman ilmansaastekuolemista sijoittuvat Kiinaan ja Intiaan

Puolet maailman ilmansaastekuolemista sijoittuvat Kiinaan ja Intiaan
Yli puolet maailman ilmansaasteista johtuvista kuolemista sijoittuvat Kiinaan ja Intiaan. Lue lisää ilmansaasteista.

Yli puolet maailman ilmansaasteista johtuvista kuolemista sijoittuvat Kiinaan ja Intiaan, todetaan vuoden 2015 tilastoissa.

Yhdysvalloissa sijaitsevan Health Effects -instituutin mukaan ilmansaasteet aiheuttivat maailmanlaajuisesti yli 4,2 miljoonaa kuolemaa vuonna 2015. Kuolemien määrä tekee ilmansaasteista viidenneksi yleisimmän kuolinsyyn.

2,2 miljoonaa ilmansaastekuolemaa sijoittui Kiinaan ja Intiaan. Tutkimus oli ensimmäinen laatuaan ja perustui Bill & Melinda Gates säätiön tukemaan tietokantaan. Tietokantaan kerätään tietoja behavioraalisista, ravitsemuksellisista ja ympäristöllisistä tekijöistä, jotka vaikuttavat terveyteen. Tietoja on kerätty 195 eri maasta.

Uusien tutkimusten valossa näyttää, että ilmansaastekuolemia tapahtuu huomattavasti arvioitua enemmän. Vuonna 2012 Maailman terveysjärjestö arvioi ilmansaasteista johtuvia kuolemia tapahtuvan maailmanlaajuisesti noin 3 miljoonaa.

Kummassakin maassa, Kiinassa ja Intiassa, kuoli ilmansaasteisiin 1,1 miljoonaa ihmistä. Kiina tosin vaikuttaisi ryhtyvän toimiin kuolemien ehkäisemiseksi, instituutista raportoidaan.

– Intiassa kehitys on heikompaa, sillä kaikki ministerit eivät myönnä ilmansaasteiden ja kuolleisuuden vahvaa yhteyttä, vaikka todisteita on paljon, instituutin presidentti Dan Greenbaum harmittelee.

Vaikka Kiina onkin käynnistänyt kampanjan ilmansaasteiden vähentämiseksi, eivät maan viranomaiset myönnä ilmansaasteiden ja kuolleisuuden yhteyttä.

Instituutti on käynnistänyt uuden verkkotietokannan, jossa on esillä ilmansaasteiden maailmanlaajuiset vaikutukset. Noin 92 prosenttia maailman ihmisistä elää alueilla, joissa on epäterveellinen hengitysilma.

Tämän uutisen tarjoaa Lääkäriportaali, joka on erikoisalakohtainen palvelu lääkäreille ja lääketiedettä opiskeleville. Palvelu tarjoaa koti ja ulkomaisen lääketieteellisen uutispalvelun ilmaiseksi. Lue lisää ja rekisteröidy käyttäjäksi. Tutustu myös muihin terveydenhuollon ammattilaisten palveluihimme.

Lue myös:

Julkaistu: 23.2.2017
Kommentoi »