Terve.fi

Pitta

Pitta
Pitan päätehätävana on lämmön tuottaminen ja ruuansulatus agnin avulla. Pitta ja agni kulkevat käsi kädessä. Pitan pääominaisuutena on kuumuus, happamuus ja pistävyys.
Julkaistu: 15.2.2009

Näkökyky on pitan hallinnassa. Luonteenpiirteistä rohkeus ja älykkyys kuuluvat pitalle. Pitan vaikutuksen näkee kehossa veressä, virtsassa, maksassa, haiman toiminnassa ja iholla. Pitta antaa voimakkaan, mutta samalla pehmeän ja punakan ihon. Se on myös vastuussa kehon kemiallisista reaktioista ja hormonitoiminnasta. Pitta tyyppien suolen toiminta on voimakasta ja heidän uloste on yleensä kellertävää ja enemmän vetelää kuin kovaa.

Pitta tyyppiset ihmiset ovat keskikokoisia, heidän ihonsa on pehmeä ja siinä on usein luomia, kasvoissa pisamia. Iho punertuu helposti fyysisestä rasituksesta. Kynnet ovat vaaleanpunaiset ja pyöreähköt. Hiukset ovat vaaleat tai punaiset. Jos pitalle kertyy kiloja ne ovat myös helposti pois saatavissa. Paino keskittyy yleensä keskivartalon kohdalle.

Pitat tuottavat paljon lämpöä ja heillä on erittäin hyvä ruokahalu. Silti he eivät kerää helposti ylipainoa. Pitta ihmiset ovat usein janoisia ja he tuntevat helposti kuumuutta ja saattavat kylmälläkin ilmalla kulkea vähissä vaatteissa. He ärtyvät helposti, varsinkin nälkäisinä.

Pitan tyypillisiä oireita on kuume ja ärtymys, polttava tunne, keltaisuus iholla ja silmissä, pahan hajuinen hiki ja paha maku suussa.

Liikunnan suhteen pittojen tulisi olla varovaisia etteivät he ylikuumene. Kova liikunta ja sen jälkeinen sauna eivät ole suositeltavia. Saunaan pitan tulisikin mennä kylmään veteen kasteltu pyyhe päässä. Parasta liikuntaa pitalle on uinti, sillä he yleensä rakastavat vettä ja sen viilentävää vaikutusta.  

Pittakokemus:

Töissä on ollut kiireistä ja lapset odottavat tarhasta hakemista. Ruokakin on vielä laitettava ja mies on ylitöissä. Lounaalla tuli syötyä kiireesti tulista ja suolaista ruokaa, joka nousee happamana kurkkuun. Sen jälkeen toimistolla stressi on alkanut nousta ja kontrolli pettää. Työkavereille on tullut tiuskittua, keskittyminen on häiriintynyt ja pelko epäonnistumisesta hiipinyt mieleen. Hiki alkaa nousta iholle ja se haisee pahalle.

Tässä on perusasetelma pitan nousuun. Ärtyminen, keskittymishäiriöt ja pelkotilat ovat pitalle tyypillisiä. Haiseva hiki johtuu kuumenemisesta, jolloin kuona-aineet pääsevät kudoksissa ns. palamaan. Kaikkein paras keino tällaiseen tilanteeseen on mennä viileään paikkaan rauhoittumaan. Viilentävä hengitysharjoitus (shiitali tai shiitkari pranayama) on erittäin tehokas stressin poistaja. Kahvi ja tee on jätettävä juomatta sillä ne vain pahentavat tilannetta. Viileä vesi tai maito käy paremmin. Mehuista granaattiomena ja karpalomehu ovat parhaita pitan rauhoittajia.  Hien hajun saa usein poistettua valitsemalla pitalle sopivia ruoka-aineita, jotka koostuvat makeasta, karvaasta ja kutistavista, samalla jättämällä pois tuliset, happamat ja suolaiset mausteet sekä sipulin ja valkosipulin. Kivisuola (rock salt) on vähemmän haitallista pitalle kuin muut suolat. Erittäin hyvä juoma pitalle on lämmin maito, johon on lisätty lusikallinen gheetä, hyppysellinen kurkumaa ja halutessa (raaka)ruokosokeria. 

Kommentoi »