Terve.fi

Orgasmin saaminen ja orgasmivaikeudet

Orgasmin saaminen ja orgasmivaikeudet
Orgasmin ei tulisi olla seksin/yhdynnän ainoa tarkoitus tai päämäärä. Jokainen ratkaisee itse orgasmin tärkeyden omalla kohdallaan. Orgasmin saamista voi harjoitella ja sen voi saada monellakin eri tavalla.
Julkaistu: 16.10.2009

Toiset eivät saa orgasmia penetraatiossa, mutta onnistuvat saamaan sen esimerkiksi suuseksillä tai käsin hyväilemällä. Orgasmin merkitystä ei kannata ylikorostaa, mutta ei myöskään väheksyä.

Toisinaan voi todeta, että yleinen oletus orgasmista on, että se on merkki ”onnistuneesta” seksistä. Orgasmi voi kuitenkin olla pelkkä fysiologinen reaktio, eikä se itsessään kerro vielä siitä, onko seksi ollut nautinnollista tai miellyttävää. Jotta seksi olisi mielihyvän täyteistä ja kumppaneiden kesken intiimiä ja läheisyyden kokemusta lujittavaa, tulee voida luottaa siihen, että itse kullakin on lupa olla avoimesti ja rehellisesti läsnä juuri sellaisena kuin on. Näin tulee mahdolliseksi myös kertoa toiselle mistä pitää ja mistä ei. Suorituskeskeisen orgasmin tavoittelun sijaan kiintymykseen perustuvassa suhteessa korostuvat keskinäinen kunnioitus, huomioiminen ja vastavuoroisuus. Tällaisten olosuhteiden vallitessa voi kukin osapuoli tulla kohdatuksi ja hyväksytyksi myös seksuaalisesti kokonaisena ihmisenä.

Naisen orgasmivaikeudet

Nykytutkimuksen mukaan naisen eroottiseen kiihottumiseen ja orgasmiin vaikuttaa keskeisesti aivolisäkehormoni nimeltä oksitosiini. Oksitosiini herättää elimistön, saa aikaan nännien kovettumisen ja emättimen kostumisen. Sen vastavaikuttajana toimii adrenaliini, jonka erityksen saa aikaan koettu kipu, pelko, stressi tai jokin elimistön muunlainen hälytystila. Pelko siitä, ettei osaa, ole riittävän hyvä tai vaikkapa tyydytä miestä saattaa saada aikaan kiihottumattomuuden. Vastaava tilanne on miehellä se, että erektiota ei synny.

Orgasmin tavoittelusta on tullut joillekin keskeinen tavoite. Silloin astuu suoritus kuvaan, ei nautinto. Nainen voi päätyä myös näyttelemään orgasmia. Orgasmin saavuttaminen edellyttää useilla naisilla luotettavaa ja turvallista olotilaa, jossa voi ”taantua” ja siirtää kaikki estot tieltä. Puutteellinen tekniikka ja huono ruumiin tuntemus saattavat olla syynä orgasmin puuttumiseen. Opettelemalla voi löytää orgasmin. Kommunikoinnin parantaminen suhteessa on tärkeää, sekä tekniikan tarkastaminen.

Orgasmikyvyttömyyden taustalla voivat olla myös monet psyykkiset syyt kuten: alitajuntainen pelko tai luottamuksen puute, itsensä kontrollointi, ahdistavat mielikuvat, orgasmin pakko, suorituspaineet, syyllisyys, parisuhteen ongelmat tai menneisyyden traumat.

Kommentoi »