Terve.fi

Opettaako Siperia vai konkari lääkärikandia?

Opettaako Siperia vai konkari lääkärikandia?
Julkaistu: 28.2.2013

Kesätöissä lääkärinä olleille lääketieteen kandidaateille ei läheskään aina nimetä omaa ohjaajaa, paljastaa Lääkäriliiton Kandikysely. Kandeista 80 prosenttia kuitenkin koki, että tarvittaessa heidän oli ollut helppo konsultoida valmiita lääkäreitä.

Kyselyn tiedot on kerätty syksyllä 2012, ja vastaajia oli 569. Kysely toteutettiin Lääkäriliiton ja Medisiinariliiton yhteistyönä.

Näin monella kesäkandilla oli ollut nimetty ohjaaja eri työpaikoissa:

- Terveyskeskuksissa nimetty ohjaaja noin 70%:lla.

- Sairaaloissa nimetty ohjaaja 50%:lla.

- Vuokralääkäriyritysten kautta työllistyneillä nimetty ohjaaja 40%:lla.

Mestari–kisälli-tyyppisellä opetuksella ja ohjauksella on iso osa

Saitko työpaikallasi tosiasiallista ohjausta? Näin kandit vastasivat eri työpaikoittain

- Terveyskeskus, kunta. 66 % sai tosiasiallista ohjausta erittäin paljon tai melko paljon. 33% jonkin verran tai hiukan. 1% ei lainkaan.

- Terveyskeskus, yksityinen: 42% erittäin paljon tai melko paljon. 51% jonkin verran tai hiukan . 7% ei lainkaan.

- Sairaala: 68% erittäin paljon tai melko paljon. 30% jonkin verran tai hiukan. 1% ei lainkaan.

- Muu: 64% erittäin paljon tai melko paljon. 34% jonkin verran tai hiukan. 2% ei lainkaan.

Opettaminen kuuluu professioon

- Lääkärin ammattiin oppimisessa on mestari–kisälli-tyyppisellä opetuksella ja ohjauksella iso osa, kirjoittaa erikoislääkäri, piiriylilääkäri Annu Tertsunen Lääkäriliitosta luentolyhennelmässään Pohjolan Lääkäripäiviä varten. Hänen luentoaiheenaan oli Miten ohjaus toimii käytännössä – vai eikö toimi?

- Opettaminen ja nuoremman lääkärin ohjaaminen kuuluvat sekä kollegiaalisuuteen että yleensä lääkärin professioon, myös Lääkärinvalan mukaan, toteaa Tertsunen.

Erikoistuvan lääkärin ohjaaminen kuuluu hänen mukaansa kaikille lääkäreille. Hyvällä ohjauksella – henkilökohtaisen koulutussuunnitelman lisäksi – pystyttäisiin parantamaan erikoistumiskoulutuksen sisältöä ja laatua sekä nopeuttamaan erikoistumista ja oman alan löytämistä.

Tertsunen kertoo, että moni lääkäreistä pitääkin opettajuutta tärkeänä työhönsä kuuluvana roolina: Lääkäri 2008 -tutkimuksessa nuorista naislääkäreistä 48 prosenttia ja miehistä 51 prosenttia oli siitä mieltä, että opettajuus roolina kuvaa heidän lääkäriyttään hyvin tai melko hyvin.

Lähteet: Lääkäriliiton Kandikysely, Miten ohjaus toimii käytännössä – vai eikö toimi? Luentolyhennelmä Pohjolan Lääkäripäiviltä/ erikoislääkäri, piiriylilääkäri Annu Tertsunen/Lääkäriliitto.

Lue myös:

Kommentoi »