Kauneus

Näin ajelet karvat ilman ongelmia

Karvojen ajelusta voi seurata haavoja, ihottumaa tai jopa tulehdus. Näin vältät ongelmat ja hoidat ihoa oikein.

Teksti Hanna Pesonen
Kuvat iStock
7.10.2019

Tunnista riskit

Ihokarvojen ajelu voi aiheuttaa haavoja, näppyjä, ihottu­maa, punoitusta, kuumotusta, karvojen sisään­kasvua ja karvatupentulehdusta.

Miten minimoida sheivausvammat?

Käytä puhdasta terää. Huuhdo se vetojen välissä. Älä hosu tai paina terää kovasti. Huomioi pinnanmuodot: notkelmiin ja luiden kohdalle tulee helposti haavoja. Älä sheivaa ihoa kuivana. Desinfioi terä, kun lopetat karvojen ajelun.

Näin hoidat haavat

Hoida sheivaushaavoja kuten muitakin haavoja. Desinfioi, käytä tarvittaessa lääke­voiteita ja huolehdi, ettei haavaan pääse pöpöjä. Jos iho tulehtuu pahasti, mene lääkäriin. Sisäänkasvaneita karvoja voi vapauttaa ihon alta puuhaan tarkoitetuilla, teräväkärkisillä pinseteillä. Älä kuitenkaan kaiva. Muista desinfioida iho lopuksi. Ihottumaan ja kutinaan voi kokeilla apteekin Hydrocortison-voidetta. Jos iho ärtyy jatkuvasti, vaihda karvanpoistotapaa.

Tarkkana intiimialueella

Käytä aina puhdasta terää. Kiristä ihoa sormin. Älä käytä alapään ajeluun tavallista sheivausainetta. Se voi ärsyttää lima­kalvoja.

Muista jälkihoito

Kosteuta iho karvan­poiston jälkeen. Ihoa rauhoittavat aloe vera sekä selluliitti­- ja after sun -voiteet. Kokeile salisyylihappoa sisältävää kasvovettä kropalle: se voi ehkäistä tulehdusta ja karvojen sisäänkasvua.

Mitä vaihtoehtoja karvojen ajamiselle on?

Sokerointi sopii monen iholle, pitää ihon sileänä pitkään ja voi lopettaa karvojen sisäänkasvun mutta­ vaatii sitoutumista. Sokeroinnin voi ­ottaa kauneushoitolassa tai tehdä itse. Ekohoitoloissa tehtävä ­hellävarainen hunajointi toimii kuten sokerointi ja on anti­bakteerinen. Laser- ja IPL-valohoidot voivat lopettaa karvankasvun mutta maksavat satasia.

Muista ainakin nämä

  • Älä ajele karvoja ranta- tai allaspäivän aamuna.
  • Merivesi, kloori ja hiekka kirpaisevat muuten ikävästi.
  • Sheivaa suihkun lopuksi.
  • Kun karvat ovat pehmenneet lämpimässä vedessä, ne on helpompi höylätä pois.

Juttu on julkaistu Kauneus & Terveys -lehden numerossa 8-9/2019.

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi