Terve.fi

Migreeni voi haitata koulunkäyntiä

Migreeni voi haitata koulunkäyntiä
Julkaistu: 1.11.2012

Ilmiö on aiemmin havaittu hieman vanhemmilla lapsilla, mutta tätä ennen migreenien vaikutukset pienten lasten koulumenestykseen ovat jääneet vähälle huomiolle.

Asiaa selvittäneet brasilialaistutkijat tekivät havaintonsa tutkimalla 5 700 brasilialaislasta, joista 9 % sai migreenejä silloin tällöin ja 0,6 % vähintään joka toinen päivä. Lisäksi 17 % lapsista kärsi migreeniä muistuttavista oireista, mutta eivät täyttäneet migreenidiagnoosin kriteerejä.

Opettajien arvioiden perusteella migreenejä potevien alle 13-vuotiaiden joukossa oli tavallista enemmän lapsia, joiden koulumenestys jäi keskimääräistä vaatimattomammaksi. Etenkin näin kävi lapsille, joiden migreenioireet olivat kovia, toistuivat usein tai olivat kroonistuneet. Odotetusti myös käytöshäiriöt ja tunne-elämän vaikeudet haittasivat koulunkäyntiä.

Tutkijat toivovat, että heidän tuloksensa kannustavat opettajia ja vanhempia ottamaan lasten pääkivut ja etenkin migreenioireet tosissaan ja varmistamaan, että lapset saavat asiaankuuluvaa hoitoa.

Tutkimus julkaistiin arvostetussa Neurology-lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim

Copyright Duodecim 2012

Kommentoi »