Löydä itsellesi sopiva suojakerroin

Löydä itsellesi sopiva suojakerroin
Kesä tulee taas ja ihostaan huolehtivat rientävät ostamaan aurinkorasvaa. Varjossa viihtyville aurinkorasvan hankkiminen voi olla yllättävänkin hankalaa, sillä voiteita on joka lähtöön.
Julkaistu 25.6.2015

Useat kosmetiikkamerkit ovat Yhdysvalloissa tuoneet markkinoille aurinkorasvaa, jonka suojakerroin on huima 95. Mikä saa ihmiset ostamaan näin korkean suojakertoimen voidetta? Onko korkeasta kertoimesta edes mitään hyötyä?

New York Timesin artikkelin mukaan ihmisillä on väärää tietoa aurinkovoiteista ja suojakertoimista. Yleisin väärä ajattelumalli on, että esimerkiksi viidenkymmenen suojakertoimen rasvaa on puolet riittoisampaa kuin 25 kertoimen voide, koska suoja tuplaantuu. Näin ei kuitenkaan ole.

2007 julkaistussa brittitutkimuksessa selvisi, että voiteen suoja heikkenee paljon puolta enemmän, kun voiteen määrää puolitetaan. Tilannetta selventää entinen Johnson & Johnsonin ja Procter & Gamble Companyn tuotteiden tehokkuuden testaaja, professori Darrell S. Rigel.

- Jos laitat voidetta puolet suositeltavasta määrästä, käy niin, että kertoimen vahvuus tippuu neliöjuureen alkuperäisestä, Rigel selittää.

Valitse oikea kerroin 

Esimerkki: voiteessa on suojakerroin 70. Puolet vähemmän käytettäessä kerroin ei tipu 35:en, vaan 8,4:än (joka kerrottuna itsellään on siis noin 70). Tämä myös tarkoittaa, että isoilla luvuilla pelatessa liian vähäinen käyttö pudottaa kerrointa enemmän verrattuna alhaisempiin voiteisiin.

Suurin osa ihmisistä käyttää aurinkovoiteita oikein, mutta kerroin saattaa olla väärä. Joku voi esimerkiksi luulla, että kerroin 35 suojaa yhdesti levitettynä koko rantapäivän ajan. Lisäksi korkea kerroin kiinnostaa, koska esimerkiksi kerroin 100 tuo monelle mieleen täydellisen suojan. Asiantuntijat kuitenkin valottavat tilannetta.

- Kun siirryt kertoimissa korkeammalle ja korkeammalle, ei niissä ole käytännön eroja, kertoo tohtori David M. Pariser. Esimerkiksi suojakerroin 100 suojaa UVB-säteiltä 99 prosenttisesti, kun taas kerroin 50 suojaa 98-prosenttisesti.

Kannattaa siis laittaa aurinkorasvaa tarpeeksi eikä kiinnittää liikaa huomiota kertoimeen. Suomessa kerroin 20-30 on jo useimmille riittävä eikä viidenkymmenen yli menevistä kertoimista löydy muita eroja kuin hinta.

Näin lasket suojakertoimen 

Näin suojakerroin lasketaan

Suojakerroin lasketaan jokaiselle vertailemalla henkilön palamista auringossa ilman suojaa ja suojan kanssa. Jos henkilö palaa auringossa esimerkiksi puolessa tunnissa ilman suojaa ja voiteen kanssa palamisessa kestää 15 kertaa kauemmin, on kerroin 15. Käytännössä henkilökohtainen suojan tarve riippuu seuraavista seikoista:

  • Ihotyypistä
  • Suojan lisäämisen tarpeesta ja uudelleenlevityksen pituudesta
  • Henkilön harrastuksista (esimerkiksi uidessa suoja heikkenee nopeasti)
  • Kuinka ruskettunut iho on 
Kommentoi »