Terve.fi

Liukuvoiteet

Liukuvoiteet

Liukuvoiteen tarkoituksena on helpottaa yhdyntää ja tehdä siitä miellyttävämpää ja nautinnollisempaa molemmille. Lue lisää liukuvoiteista.
Teksti Toimitus
Mainos

Yhdynnän onnistumisen edellytyksenä on, että limakalvot ovat riittävän kosteat. Tällöin peniksen sisäänvienti sujuu helposti eikä synny hankaantumista. Kostea limakalvo myös aistii kosketuksen paremmin. Nainen erittää luonnostaan kosteutta kiihottuessaan, mutta tämän kosteuden määrä on varsin yksilöllinen ja vaihtelee samallakin naisella huomattavasti elämäntilanteesta, iästä ja terveydentilan riippuen. Emättimen kuivuus aiheuttaa helposti kipua yhdynnän aikana ja voi johtaa limakalvon rikkoutumiseen ja verenvuotoihin. Niinpä kannattaakin ottaa tavaksi käyttää liukastetta jokaisessa yhdynnässä, ja erityisen runsaasti jos harrastetaan anaaliyhdyntää. Liukuvoiteen avulla yhdynnästä tulee helpompi, nautinnollisempi ja miellyttävämpi molemmille.

Myös seksivälineiden kanssa kannattaa käyttää liukuvoidetta, sillä niissä ei ole omaa kosteutusta, joten vaikkapa vibraattorin sisäänvienti sujuu liukuvoiteen avulla helpommin.

Kondomit on valmistuksen yhteydessä yleensä liukastettu pienellä määrällä silikonipitoista liukastetta. Tästä huolimatta on kuitenkin syytä lisätä kondomin ulkopinnalle liukastetta kondomin päälle asettamisen jälkeen ennen yhdynnän aloittamista. Sopivia liukasteita kondomin kanssa käytettäviksi ovat vesiliukoiset ja silikonipohjaiset valmisteet.

Vesipohjaisessa liukasteessa vesi on saatettu geelimäiseen muotoon suurimolekyylisten apuaineiden kuten sokerien tai selluloosan avulla. Lisäksi tuotteeseen on saatettu lisätä säilöntäaineita tai tuotteen haju ja/tai makuominaisuuksiin liittyviä aromiaineita. Tai niissä voi olla viilentäviä tai lämmittäviä ainesosia. Puhutaan myös ns. hybridivoiteista eli monitasoisista voiteista, jolloin tuotteessa voi olla lisänä stimuloivia aineosia (L-arginiini, ginseng) tai erilaisia vitamiineja , tms.

Liukuvoiteiden ominaisuudet vaihtelevat hyvin paksusta ja geelimäisestä erittäin löysärakenteiseen ja juoksevaan. Käytön aikana osa tuotteista saattaa varsin nopeasti imeytyä limakalvon läpi, tai niihin sitoutunut vesi voi haihtua, ja tuotetta onkin lisättävä tarvittaessa riittävän usein. Toisissa tuotteissa vesi siirtyy päinvastaisesti limakalvolle lisäten liukkautta mahdollisesti liikaakin.

Tuotteet ovat luokiteltu joko kemikaaleiksi tai lääkinnällisiksi apuaineiksi. Viimeksi mainittujen pakkauksista löytyy CE-merkintä ja näin merkittyjä tuotteita kannattaa suosia, koska ne kuuluvat jatkuvan laaduntarkkailun piiriin. Vesipohjaisia liukuvoiteita on nykyään kohtuullisen helppo hankkia marketeista, postimyynnistä ja apteekeista. Ne ovat lisäksi hinnaltaan edullisia. Ne on myös helppo pestä pois iholta ja limakalvolta käytön jälkeen.

Liukuvoiteita on myös silikonipohjaisina. Silikonia käytetään yleisnimityksenä useammasta synteettisestä kemiallisesta yhdisteestä, joilla on öljyn kaltaisia liukastavia ominaisuuksia. Samassa tuotteessa voi olla useampaakin tämän ryhmän ainetta yhdistettynä. Tällaisia aineita ovat esimerkiksi tuoteselosteessa mainitut dimethicone, dimethiconol ja cyclomethicone, joita käytetään laajasti myös kosmetiikkateollisuudessa, esimerkiksi useissa hiustenhoitotuotteissa. Silikoni ei imeydy limakalvon läpi samalla tavalla kuin vesiliukoiset tuotteet ja tämän vuoksi se säilyttää liukkautensa pidempään, ollen käytössä riittoisampaa. Toisaalta sen poistaminen yhdynnän jälkeen vaatii kunnollisen saippuapesun, ja herkkäihoiset voivat saada silikonista ärsytysoireita.

Lisäliukasteen käyttöä ei tarvitse arastella. Liukuvoiteen käyttöön tottuu nopeasti ja siitä tulee osa “meidän seksiä.” Liukuvoiteen ottaminen esille voi myös toimia merkkinä kumppanille siitä, että nyt minun tekisi mieleni leikkiä. Ei tarvitse sanoa mitään, kun liukuvoiteen vie kumppanilleen – hän kyllä oivaltaa, mistä tuuli puhaltaa.

Silikoni- ja vesipohjaiset liukasteet sopivat käytettäväksi kondomin kanssa. Niistä pitäisi löytyä maininta siitä, että ne soveltuvat kondomin kanssa käytettäväksi – esimerkiksi “condom safe” Näin ei kuitenkaan välttämättä ole, joten erotiikkaliikkeen asiantunteva henkilökunta voi auttaa sopivimman liukasteen löytämiseksi. Sin City on tuonut oman tuotekokonaisuuden, jossa on mukana niin maustettuja liukuvoiteita kuin hybridivoiteitakin!

Lähde: Suuri Seksivälineopas – Sin City

Julkaistu: 20.9.2007