Terve.fi

Liukenematon ravintokuitu suojaa naisia sappikiviltä

Liukenematon ravintokuitu suojaa naisia sappikiviltä
Sen jälkeen vuoteen 2000 mennessä tässä joukossa tehtiin 5 771 sappikivileikkausta. Iän, painon, hormonien käytön, tupakoinnin, liikuntaharrastuksen sekä kahvin ja alkoholin käytön vakioinnin jälkeen näytti siltä, että eniten kaikkia ravintokuituja ravinnostaan saavien naisten riski joutua sappikivileikkaukseen oli 13 prosenttia pienempi kuin niiden, jotka saivat vähiten kuituja. Liukenemattoman kuidun osalta riski oli 17 prosenttia pienempi.
Julkaistu 28.6.2006

Tutkimusryhmän mukaan ravintokuidut saattavat alentaa veren rasvapitoisuutta, parantaa insuliiniherkkyyttä, nopeuttaa ulostemassan kulkua suoliston läpi ja vähentää näin sappihappojen kiertoa elimistössä.

Liukenematonta kuitua on erityisesti kokojyväviljassa, esimerkiksi vehnä- ja ruisleseissä. Kaurassa, etenkin kauraleseissä on puolestaan runsaasti liukenevaa kuitua, joka toimii elimistössä toisin kuin liukenematon. Liukeneva kuitu mm. alentaa kolesterolipitoisuutta, liukenematon kuitu taas nopeuttaa ulosteen kulkua suolistossa. Liukenemattoman kuidun runsaan saannin on arveltu vähentävän paksu- ja peräsuolen syövän riskiä, mutta varmuutta asiasta ei vielä ole.

Kommentoi »