Terve.fi

Kilpirauhassyövän oireet

Kilpirauhassyövän oireet
Kilpirauhassyövän yleisin oire on kaulan alueella ilmestyvä kyhmy. Kilpirauhassyöpä voi myös aiheuttaa imusolmukkeiden turvotusta.
Julkaistu: 29.4.2018
Kilpirauhassyövän kasvaimet huomataan tavallisesti kaulalle ilmaantuneen kyhmyn vuoksi. Kilpirauhanen sijaitsee heti ihon alla, ja siksi pienetkin kyhmyt ovat helposti tunnettavissa ja huomattavissa. Useimmiten kyhmyt ovat usein täysin kivuttomia, eivätkä arista edes käsin painellessa. Kilpirauhaskasvaimet voivat levitessään aiheuttaa myös kaulan imusolmukkeiden turpoamista. Imusolmukkeita sijaitsee paljon leukakulmassa kaulalla korvan alapuolella, soliskuopissa sekä leuan alla. Kaikki kaulalla huomatut uudet ja epäilyttävät kyhmyt tulisi tutkituttaa.
Pidemmälle edenneissä tapauksissa voi lisäoireina esiintyä myös nielemisvaikeuksia, hengitysvaikeuksia ja äänen käheytymistä. Tämän kaltaisiin oireisiin on kuitenkin muitakin aiheuttajia, joista yleisimmät eivät ole välttämättä pahanlaatuisia. Harvinaisissa tapauksissa kilpirauhassyöpä voi lähettää etäpesäkkeitä luustoon, aiheuttaen luustokipuja. Pitkälle edenneeseen syöpään liittyy myös tyypillisesti yleisoireita, kuten laihtumista, väsymystä, pahoinvointia ja hikoilua.
Kilpirauhassyövän diagnosointi tapahtuu ultraäänitutkimuksella ja koepalojen avulla. Ultraäänitutkimuksella voidaan jo suoraan saada jonkinlaista viitettä kasvaimen luonteesta, mutta lopullinen diagnoosi varmistetaan aina neulanäytteellä. Ultraäänikuvan avulla kyhmystä otetaan ns. ohutneulabiopsia, jolla saadaan pieni määrä soluja patologin tutkittavaksi. Patologi tutkii solut mikroskoopilla ja määrittää mahdollisen kasvaimen laadun ja tyypin. Kilpirauhassyöpää on useaa eri tyyppiä ja kasvaimen esiintymisiät, etenemisnopeus ja levinneisyystaipumus vaihtelevat eri syöpätyyppien välillä.
Lähteet:
Umpirauhasten kasvaimet, Syöpätaudit, Kustannus Oy Duodecim 2013.
Schalin-Jäntti C. Hoidetun kilpirauhassyövän seuranta perusterveydenhoidossa, Lääkärin käsikirja, Kustannus Oy Duodecim 2016.
Kommentoi »