Terve.fi

Kahvi aiheuttaa todellista riippuvuutta

Kahvi aiheuttaa todellista riippuvuutta
Kahvi on maailman ylivoimaisesti käytetyin piristävä aine, joka on laillinen ja halpa. Yhdysvaltalaisen tutkimuksen mukaan kuitenkin jo yksi kupillinen kahvia päivässä riittää aiheuttamaan riippuvuuden. Kun tällainen kahvista riippuvainen henkilö ei saa aamuista kahvikupillistaan, hänelle tulee vieroitusoireita.
Julkaistu: 28.6.2006

Tutkimuksessa käytiin läpi 57 kokeellista tutkimusta ja yhdeksän kyselyä ja tuli siihen tulokseen, jonka moni kahvinjuoja on varmaan tiennyt entuudestaan.

Päivittäisen kahviannoksen poisjäänti saattaa aiheuttaa väsymystä, ärtyisyyttä ja kovaa päänsärkyä. Tutkimukset osoittavat, että puolet kahvinjuojista saa päänsärkyä, kun he jäävät ilman kahvia. 13 prosenttia tuntee itsensä niin sairaaksi, että joutuu jopa jäämään pois töistä. Tutkimusryhmä ajaa kahviriippuvuuden ottamista DSM IV:n (käytetyin psykiatrinen diagnostinen luokitus) piiriin.

Suomessa kahvin kulutus on maailman suurinta, yli 11 kiloa asukasta kohti vuodessa. Euroopassa muita kahvimaita ovat mm. muut pohjoismaat, Saksa, Itävalta ja Sveitsi. Suurimmat kahvintuottajamaat ovat Brasilia, Vietnam ja Kolumbia.

Kommentoi »