Huolettaako iäkkään läheisesi hyvinvointi? Näin varmistat, että saat tietoa ja apua heti kun tarve tulee

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: Vivago
Huolettaako iäkkään läheisesi hyvinvointi? Näin varmistat, että saat tietoa ja apua heti kun tarve tulee
Kun iäkkäät vanhempasi asuvat kaukana, huoli heistä on suuri koko ajan. Et voi tehdä mitään, etkä välttämättä tiedä, jos jotakin hälyttävää tapahtuu. Voit kuitenkin seurata läheisesi hyvinvointia ja tarjota hänelle turvallisuuden tunnetta satojenkin kilometrien päästä.
Julkaistu: 4.9.2019

Kuvittele, että ikääntynyt äitisi lähtee yksin kaupungille lääkärin vastaanotolle. Osoite hukkuu ja äiti eksyy harhailemaan vilkkaasti liikennöidyssä kaupungissa. Lopulta paikallisen ostoskeskuksen vartijat soittavat sinulle illan hämärryttyä ja pyytävät hakemaan kadulta löytyneen, hätääntyneen ja väsähtäneen äitisi kotiin.

Tilanne on kamala, mutta valitettavasti se on totta yhä useammalle suomalaiselle. Ikääntyvät vanhemmat tarvitsevat entistä enemmän apua arjessa ja jokapäiväisessä elämässä. Eläkeikä on monelle aktiivista aikaa, mutta kremppoja ja sairauksia ilmenee entistä useammin. Omaisilla puolestaan huoli nousee pintaan yhä useammin.

Eniten huolta aiheuttavat tapaturmat ja terveydentila

Suomalaisen terveysteknologiayritys Vivagon tekemän kyselytutkimuksen* mukaan kaksi kolmesta 45–55-vuotiaasta on huolissaan ikääntyvien vanhempiensa selviytymisestä arjessa. Eniten huolta aiheuttavat tapaturmien riski yksin ollessa, turvallisuus, terveydentilan laskeminen sekä arkiaskareista selviytyminen.

– Minulla on 91-vuotias, lievästi muistisairas isä, joka asuu yksin. Hänen asuminen, syömisensä, olo ja elo ovat jatkuvasti huolen aiheena, sano eräs tutkimukseen vastannut.

Yksinäisyys nousee myös monen huolenaiheeksi. Mutta vaikka molemmat vanhemmat asuisivat vielä kotona, ei se poista huolta tavallisesta arjesta selviytymisestä.

– Isäni on 85-vuotias ja äiti 75. Olen huolissani sellaisesta yleisesti iän tuomasta selviytymisestä ja yllätyksistä, joihin ei voi vaikuttaa.

Vaikka molemmat vanhemmat asuvat edelleen kotona ja ovat suhteellisen hyvävointisia, on arjen kulku silti monen lapsen huolenaihe.

Lähes neljä viidestä vastaajien vanhemmista asuu edelleen omassa kodissaan. Joka kolmas vastanneista omaisista olisi valmis käyttämään rahaa vanhempiensa palveluihin. Eniten kiinnostusta on hankkia ratkaisuja turvan ja terveydentilan seurantaan sekä palveluita tukemaan liikuntakykyä.

Hyvinvointikello lisää turvallisuutta ja tuo mielenrauhaa

Omaisille on tärkeää saada tietää ajoissa, jos ikääntyneen läheisen terveydentilassa tai hyvinvoinnissa tapahtuu muutoksia.

Vivago MOVE™ -hyvinvointikello auttaa ikäihmistä toimimaan aktiivisesti arjessa ja siinä on monipuolisia ominaisuuksia. Se on kokonaisvaltainen ratkaisu, joka analysoi käyttäjän terveydentilasta kertovia tietoja. Kello esimerkiksi mittaa unen laatua ja määrää – tieto on oleellinen, koska unihäiriöistä kärsivän itsenäisen asumisen mahdollisuudet voivat heikentyä.

Hyvinvointikello tuo turvallisuutta. Se lähettää omaisille automaattisia ilmoituksia käyttäjän voinnin muutoksista ja automaattisen hälytyksen, jos käyttäjän vointi heikkenee eikä hän pysty itse soittamaan apua. Tämä parantaa käyttäjän riippumattomuutta, koska avunsaantiin voi luottaa joka tilanteessa.

Hyvinvointikello antaa käyttäjälle vapautta mennä ja tulla itsenäisesti – ja turvallisesti. Haluttaessa Vivago MOVE™ voi ilmoittaa käyttäjän sijainnin omaiselle hänen ollessaan ulkona, mikä parantaa turvallisuutta ja liikkumisen vapautta.

VIVAGO MOVE™ -hyvinvointikellon patentoidut algoritmit kertovat käyttäjän yksilöllisestä terveydentilasta.

* Vivagon ja A-lehtien toteuttamaan kyselyyn vanhustenhoidosta ja vanhusten arjen haasteista vastasi yhteensä 922 henkilöä touko–kesäkuussa 2019.

2 kommenttia