Terve.fi

HS: Sairaaloilta ankaraa kritiikkiä vuokralääkäriyrityksille

HS: Sairaaloilta ankaraa kritiikkiä vuokralääkäriyrityksille
Julkaistu: 3.5.2012

Helsingin Sanomien mukaan sairaalat ja terveyskeskukset antavat ankaraa kritiikkiä vuokralääkäreitä välittäville yrityksille. Syytösten mukaan vuokrayritykset lähettävät päivystäjiksi kokemattomia tai jopa kielitaidottomia lääkäreitä.

Useat päivystyksestä vastaavat ylilääkärit valittavat keikkalääkäreiden olevan kokemattomia. Heidän mukaansa lyhyiden työputkien vuoksi vuokralääkärit eivät tunne sairaalan jatkohoidon vaihtoehtoja. Lisäksi kilpailun puute alalla herättää tyytymättömyyttä.

”Voivat toimia kuin villissä lännessä”

Savonlinnassa päivystyksestä vastaavan ylilääkärin Tuija Kallion mukaan neuvottelut lääkäreiden vuokraamisesta muistuttavat kiristystä. Syy on siinä, että käytännössä yksi yritys on saavuttanut paikkakunnalla monopoliaseman.

Helsingin Sanomien mukaan sairaala ja yritys ovat kiistelleet muun muassa siitä, saako sairaala palkata omia päivystäjiä. Kallion mukaan ilman lääkäreitä vuokraavaa Attendoa lakisääteinen päivystys jäisi kuitenkin toteutumatta. Hänen mukaansa Attendo on sanonut, että sopimus voidaan aina purkaa.

- Rivien välissä ainakin minä ymmärsin sen kiristykseksi, Kallio Helsingin Sanomien mukaan kommentoi.

- He voivat toimia kuin villissä lännessä. Tämä on järkyttävä epäsuhta. Valtio pakottaa meidät tuhlaamaan rahaa, ja Attendo kerää voitot, Kallio jatkaa.

Attendon yhteiskuntasuhteista vastaavan johtajan Eveliina Huurteen mukaan savonlinnalaiselle asiakkaalle on tarjottu mahdollisuutta sopimuksen purkuun, jos toimintaan on oltu tyytymättömiä, mutta näin ei ole tehty.

Tyytymättömyyttä muuallakin

Helsingin Sanomien selvitysten mukaan myös ainakin Porissa, Mikkelissä, Kouvolassa ja Espoon Jorvissa ollaan oltu tyytymättömiä vuokralääkäriyrityksiin.

Satakunnan sairaanhoitopiirin ensihoidon ja päivystyksen toimialuejohtajan Eija Vaulan mukaan sairaanhoitopiirillä on ollut yritysten toiminnasta erittäin huonoja kokemuksia. Hänen mukaansa väki on ollut hyvin kokematonta ja hyvin paljon vaihtuvaa. Vaihtuvuuden vuoksi lääkärit eivät opi talon tavoille, eivätkä he osaa lähettää potilaita oikeaan paikkaan. Myös kokemattomien lääkäreiden koetaan usein hoitavan potilaita muita hitaammin.

Etelä-Savon sairaanhoitopiirin päivystyksen ylilääkäri Teuvo Antikainen nostaa esille oman huolensa.

- Saa pelätä, että siellä ruuhkassa on vakavampi tapaus, joka on vain odottelemassa lääkäriin pääsyä, Antikainen toteaa Helsingin Sanomissa.

”Pääosa asiakkaista enemmän kuin tyytyväisiä”

Attendon Eveliina Huurteen mukaan ylilääkäreille tehtyjen kyselyjen perusteella asiakkaat ovat olleet Attendon palveluihin pääosin “enemmän kuin tyytyväisiä”. Attendon noin tuhannesta päivystävästä lääkäristä tehtiin viime vuonna 31 reklamaatiota.

Suomen päivystyslääketieteen yhdistyksen puheenjohtajan Veli-Pekka Harjolan mukaan vain Attendo ja Mediverkko ovat lääkäreitä välittävistä yrityksistä tarpeeksi suuria ottamaan vastuuta isoista päivystysasemista.

Firmoilta apua erityisesti päivystykseen

Usealla paikkakunnalla lääkäripäivystys on siirtynyt yrityksille pakon edessä silloin, kun avoimia lääkärinvirkoja ei olla saatu täytettyä.

Attendosta kerrotaan perusterveydenhuollon päivystyksistä puolten olevan ostettuja, joista kaksi kolmannesta on Attendon tuottamia palveluja.

Kommentoi »