Terve.fi

Eturauhassyövän hoito

Eturauhassyövän hoito
Eturauhassyöpä hoidetaan lääkehoidon, sädehoidon, hormonaalisen hoidon, leikkaushoidon, seurannan ja kokeellisten hoitojen avulla. Lue lisää eturauhassyövästä.
Julkaistu: 10.4.2018

Eturauhassyövän toteamisessa käytetään ensisijaisesti eturauhasen tunnustelua ja PSA-arvonmääritystä. Jatkotutkimuksissa suoritetaan transrektaalinen kaikututkimus ja koepalan otto urologian poliklinikalla.

Eturauhasen tunnustelu tehdään peräsuolen kautta sormella tunnustellen (tuseeraus). Siinä pyritään tuntemaan eturauhasen tilasta kertovat mahdolliset rauhasen suurentuminen, kyhmyisyys ja kovuus. Mikäli eturauhasessa on kyhmy tai kyhmyjä, on aihetta urologin konsultaatioon.

PSA-arvoja määritetään kaksi: kokonais-PSA ja vapaa PSA. Näillä arvoilla on merkitystä sekä diagnostisesti että seurannassa, sillä kohonneet arvot kertovat eturauhasen muuttuneesta tilasta. Normaali kokonais-PSA-arvo on 40-49 vuotiailla alle 2,5 g/l, 50-59 vuotiailla alle 3,5 g/l, 60-69 vuotiailla alle 4,5 g/l ja 70-79 vuotiailla alle 6,5 g/l. PSA-arvot nousevat tavallisesti eturauhasen liikakasvun yhteydessä, jolloin arvo voi olla 10 g/l. Myös eturauhastulehdus voi nostaa PSA-arvoja. Kokonais-PSA arvon ollessa >10 g/l on aiheellista ottaa eturauhasesta koepala. Samoin, jos vapaan PSA:n osuus kokonais-PSA:sta on alle 10% ja kokonais-PSA on koholla, tulee potilas lähettää urologille.

Diagnoosin teossa käytetään myös ultraäänitutkimusta. Luuston gammakuvausta käytetään mahdollisten etäispesäkkeiden paikantamisessa, kuten myös röntgenkuvauksia. Tietokonetomografiaa (TT) ja magneettikuvausta (MK) käytetään lähinnä kasvaimen paikallisen leviämisen tutkimisessa.

Eturauhassyövän hoidon valintaan vaikuttavat potilaan ikä, taudin oireet, levinneisyys, solukuva, PSA-arvon nousunopeus ja potilaan muut sairaudet.

Paikallisen eturauhassyövän, joka ei ole lähettänyt etäispesäkkeitä, hoitovaihtoehtoja ovat:

  1. Ohjelmoitu, aktiivinen ja säännöllinen seuranta
  2. Radikaalileikkaus
  3. Sädehoito: radikaali ulkoinen sädehoito tai radikaali sisäinen sädehoito (brakyterapia)
  4. Lääkehoito: bikalutamidi, paikallisesti edenneessä eturauhassyövässä
  5. Kokeellinen hoito, eturauhasen jäädytys eli kryohoito

Radikaalisessa prostatektomiassa poistetaan koko eturauhanen. Hoidon komplikaatioita ovat pidätyskyvyttömyys ja erektiohäiriöt.

Kehon ulkopuolelta annetun sädehoidon mahdollisia sivuvaikutuksia ovat erektiohäiriöt sekä virtsarakon ja peräsuolen ärsytysoireet. Sädehoito voidaan nykyisin antaa myös eturauhasen sisäisesti, jolloin eturauhasen sisälle viedään ultraääniohjauksessa säteileviä jyväsiä. Säteilevänä aineena on jodi-125.

Paikallisesti edenneen eturauhassyövän lääkehoitona bikalutamidi. Haittavaikutuksina rintojen suurentuminen ja rintojen aristus.

Levinneen eli etäispesäkkeitä lähettäneen eturauhassyövän hoito on useimmiten endokriininen eli hormonaalinen. Hoidolla pyritään estämään testosteronin eritys, mikä pysäyttää tai hidastaa taudin etenemisen. Endokriinisella hoidolla tauti saadaan kuriin, mutta syöpää ei saada parannettua.

Hormonaalinen hoito toteutetaan joko:

  1. Kirurgisesti poistamalla kivekset (kastraatio)
  2. Lakkauttamalla lääkkeellisesti testosteronituotanto (LHRH-analogihoito)
  3. antiandrogeenihoito

Luuetäpesäkkeet aiheuttavat eturauhassyöpäpotilaille monenlaista lisäsairautta ja komplikaatiota kuten kipua, murtumia sekä selkäydinkompressiota. Bifosfonaatit ovat pyrofosfaattianalogeja, jotka estävät luun resorptiota eli imeytymistä verenkiertoon. Bifosfonaateilla (esim. tsoledronihappo) voidaan hoitaa eturauhassyövän luuston etäpesäkkeitä. Tsoledronihappo kuuluu bisfosfonaattien ryhmään ja vaikuttaa ensisijaisesti luustoon. Se on osteoklastien aiheuttaman luun resorption estäjä. Bisfosfonaattien selektiivinen vaikutus luuhun perustuu niiden voimakkaaseen hakuisuuteen mineralisoituneeseen luuhun. Tsoledronihappo estää luun resorptiota eli imeytymistä vaikuttamatta haitallisesti luun muodostukseen, mineralisaatioon tai mekaanisiin ominaisuuksiin. Lisäksi tsoledronihapolla on useita kasvainten kasvua estäviä ominaisuuksia, jotka saattavat myötävaikuttaa sen tehoon metastaattisen luusairauden hoidossa.

Lähteet:

Eturauhassyöpä, Käypä hoito, Suomalainen lääkäriseura Duodecim 2014.

Eturauhassyöpä, Lääkärin käsikirja, Kustannus Oy Duodecim 2016.

Heikki Joensuu, Peter J. Roberts, Pirkko-Liisa Kellokumpu-Lehtinen, Sirkku Jyrkkiö, Mauri Kouri, Lyly Teppo (toim.), Eturauhassyöpä, Syöpätaudit, Kustannus Oy Duodecim 2013.

Kommentoi »