Sairaudet

Eturauhasongelmat voi havaita virtsan virtaamisen muodosta

19.10.2012 Terve.fi

Lontoolaisen Queen Maryn yliopiston tutkimuksessa havaittiin, että muutokset miesten virtsavirralle tunnusomaisessa aaltoilevassa muodossa voivat viitata siihen, että virtsan virtaamisessa ja sen kautta eturauhasessa on ongelmia.

Eturauhanen on pieni, donitsin muotoinen rauhanen, joka sijaitsee suoraan virtsarakon alapuolella ja ympäröi virtsaputkea. Rauhanen kasvaa miehen vanhetessa ja voi alkaa puristaa sekä kaventaa virtsaputkea. Tällöin virtsarakon täytyy tehdä kovemmin töitä tyhjentyäkseen, ja tuloksena miehillä voi olla ongelmia virtsaamisessa.

Tutkimukseen osallistui 60 tervettä vapaaehtoista sekä 60 potilasta. Tutkijat halusivat selvittää, voitaisiinko miesten tekemää itsearviointia virtsavirran muodosta käyttää ennustamaan virtsan virtaamisen maksimimäärää.

Tutkijat havaitsivat, että miehet pystyivät itse arvioimaan, viittasiko heidän virtsan kaarensa jonkinlaiseen virtsaamisongelmaan, kuten esimerkiksi eturauhasen laajenemiseen.

– Tunnusomainen virtsan kaari johtuu pintajännityksestä virtsassa sekä virtsaputken elliptisestä muodosta, tutkijat selittävät.

He toivovat, että tulokset antaisivat miehille käytännöllisen tavan seurata itse terveyttään ja mahdollisten eturauhasongelmien ilmenemistä.

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi