Terve.fi

Tutkimus: Pakastetuilla munasoluilla alhaiset synnytysluvut

Tutkimus: Pakastetuilla munasoluilla alhaiset synnytysluvut

Lääkärit ja tutkijat uskovat, että synnytykset ovat epätodennäköisempiä, jos nainen hedelmöitetään pakastetuilla munasoluilla.
Mainos

Naiset, jotka siirtävät raskaaksi tulemistaan jäädyttämällä munasolunsa tai jotka vastaanottavat jäädytetyn munasolun ja yrittävät koeputkihedelmöitystä, tulevat epätodennäköisemmin äideiksi kuin ne naiset, jotka eivät turvaudu jäädytettyihin munasoluihin, uutisoi Pulse Headlines.

Journal of the American Medical Associationissa julkaistussa tutkimuksessa yhdysvaltalaistutkijat tarkastelivat yli 11 000 koeputkihedelmöitystä, jotka suoritettiin luovutetuilla munasoluilla.

Tutkijoiden mukaan 20 prosenttia hedelmöityksistä tehtiin jäädytetyillä munasoluilla. Näistä tapauksista vain 47 prosenttia johti elävän lapsen synnytykseen, kun taas tuoreita munasoluja käyttäneistä hedelmöityksistä 56 prosenttia johti  elävän lapsen synnytykseen.

Lääkärit: Jäädytetyt munasolut heikompia

Tutkimukseen liittyi kuitenkin joitakin rajoituksia, sillä tutkijat eivät tienneet munasoluja luovuttaneiden naisten ikää tai hedelmällisyyttä. Ei ole olemassa myöskään tarkkaa tietoa siitä, onko tuoreiden munasolujen käyttäminen toimivampaa. Näistä seikoista huolimatta lääkärit uskovat, että jäädytettyjen munasolujen käyttäminen voi alentaa lapsen saamisen todennäköisyyttä.

– Perinteisessä koeputkihedelmöityksessä vastaanottaja saa kaikki luovuttajan munasolut eli tyypillisesti noin 15–25 munasolua, kun taas jäädytettyjen munasolujen tapauksessa vastaanottaja saa ainoastaan 6–8 munasolua. Tällä on suuri vaikutus lopputulokseen, kommentoi James Toner, Society of Assisted Reproductive Technologies -yrityksen presidentti.

Asiantuntijoiden mukaan hedelmöityspotilaille pitäisi kertoa mahdollisimman monipuolisesti kaikkien vaihtoehtojen hyvistä ja huonoista puolista.

Lähde: Pulse Headlines

Julkaistu: 16.8.2015