Terve.fi

"Hölmöilyt loppuvat kuin seinään", sanoo Kekomäki sote-tulevaisuudesta

"Hölmöilyt loppuvat kuin seinään", sanoo Kekomäki sote-tulevaisuudesta
-Tapahtui juuri niin, kuin pitikin. Tämä on 10 vuoden työn tulos ja toiveitteni täyttymys
Julkaistu 24.3.2014

-Tapahtui juuri niin, kuin pitikin. Tämä on 10 vuoden työn tulos ja toiveitteni täyttymys

Näin sanoo terveyden- ja sairaanhoidon hallinnon emeritusprofessori Martti Kekomäki sote-päätöksestä. Hän kiittää, että sosiaali- ja terveydenhuollon integraatio on nyt mahdollista saada toteutumaan aidosti ja syvästi, samoin perus- ja erikoistason palvelujen yhdistäminen.

- Suurin ansiohan tässä kuuluu Juha Sipilälle, joka rohkeni ottaa täysin uuden kannan, sanoo Kekomäki.

Kekomäki kertoo, että Keskustan puheenjohtaja Sipilä otti häneen yhteyttä ennen joulua keskustellakseen sote-kysymyksistä. Jo 14 vuotta sitten, vuoden 2000 Lääkärilehdessä, Kekomäki hahmotti kirjoituksessaan samankaltaista sote-mallia, johon on nyt päädytty.

Sote-päätöksen peruspaalut:

  • Viisi vahvaa alueellista järjestäjää, sote-aluetta.
  •  Alueet rakennetaan nykyisten ervojen, erityisvastuualueiden pohjalta. Tukeudutaan olemassa oleviin, toimiviin rakenteisiin. 
  • Alueiden hallintomalli on kuntayhtymä. 
  • Kunnat edelleen mukana palvelujen tuottamisessa.
  • Rahoitus tulee kunnilta. Rahoitusselvitys käynnissä.
  • Tavoitteena saumaton palveluketju ja aito integraatio sosiaali- ja terveyspalvelujen välillä. 
  • Uudistus valmistellaan virkatyönä, tukeudutaan myös asiantuntijoiden apuun.
  • Uudistukselle asetetaan ohjausryhmä, jossa on mukana edustajia kaikista puolueista ja jota johtaa peruspalveluministeri Susanna Huovinen.
  • Tavoite: esitys valmis toukokuussa ja lausuntokierrokselle kesäkuussa. Eduskuntakäsittely syksyllä 2014. Uusien sote-alueiden toiminta alkaa 1.1.2017.

Kolme parasta palaa

Näin emeritusprofessori tiivistää sen, mikä juuri syntyneessä sote-päätöksessä erityisesti ilahduttaa:

1. Uudistus toteuttaa sekä vertikaalisen että horisontaalisen integraation. Vertikaalinen=sote-palvelut yhdessä. Horisontaalinen=perus- ja erikoistason palvelut yhdessä.

2.Vähentää järjestelmän ylipolitisoitumista.

3.Antaa mahdollisuuden paljon tasa-arvoisempaan palveluntuottamiseen kuin tähän saakka.

Toive: raudankova ammattijohto

Kekomäki toivoo ervoihin väkevää johtamista:

- Ervoissa on toivottavasti hyvin vahva, sellainen vähän hymytön asiantuntijajohto, joka pitää päätähtenään, että rahalla saadaan koko ajan niin paljon terveyttä ja hyvinvointia, kuin ikinä voidaan saada. Tämähän ei onnistu poliittisella johdolla, vaan raudankovalla ammattilaisjohtamisella, joka toki on vastuussa poliittiselle siivelle.

Hillitsee kustannuksia, ylikalliita ei jää

Emeritusprofessori arvioi, että toki uudistus myös suitsii kustannuksia – joskaan tämä ei näy heti ensimmäisenä vuonna.

Kekomäki katsoo, että uudistetussa järjestelmässä voidaan tehdä entistä paremmin esimerkiksi tehokkuusvertailuja.

- Vertailut voidaan standardoida ja edetä vertaiskehittymisen suuntaan. Meille ei missään tapauksessa jää ylikalliita tuottajia eikä vaikkapa keskussairaaloita, jotka yhtäkkiä saavat päähänsä ruveta siirtämään maksoja tai tekemään avosydänkirurgiaa. Hölmöilyt loppuvat kuin seinään, ja ohjeet tulevat ervasta.

-Kaikkinensa meillä on pitkä tie toimivaan järjestelmään. Mutta on juuri niin kuin monet ihmiset ovat mediassa hehkuttaneet, että tämä ratkaisu ei ole kompromissi vaan tavattoman radikaali muutos. Tämän jälkeen kunta ei päätä enää yhtään mistään (sote-palveluiden järjestämisessä).

-Tähän asti järjestelmämme on ollut hyvin vahvasti ylipolitisoitunut. Meillä on ollut politiikkaa, politiikkaa ja sen jälkeen politiikkaa, ja asioitten hoitaminen on jäänyt sivuun. Järjestelmämme on ollut kyvytön uusiutumaan. Nyt padot on poistettu.

-Toki meille jää kaksi tasoa: erva ja kunta. Mutta kunta ei enää järjestä mitään, vaikka se kyllä yhä tuottaa palveluita. Ja kunnalle jää erittäin tärkeä tehtävä terveyden edistämisessä.

Ei kaupallisten tuulien armoille

Kekomäki ennakoi, että monella kuntapäättäjällä saattavat suupielet valahtaa nyt alaspäin, kun mietitään, eikö kunnilla kohta enää olekaan omaa palveluntuotantoa.

-Aika aikaansa kutakin. Kunnissa on tehty hienoa työtä oman aikansa, ja kunta on ollut aikansa suuri tuottaja, mutta nyt se aika on loppu.

-Sote-palvelujen tuottaminenhan on kunnalle tavattoman tärkeä vitaliteetin ylläpitäjä. Tämä näkökulma nousee varmasti esille kuntakierroksella, mutta ei se tätä rekeä enää kaada. Tässä on nyt kaikkien (puolue)johtajien kädenpuristus, ja terve järki voittaa. Kyllä tämä etenee lakiin saakka.

Kekomäki ei usko, että uudistuksessa jätetään järjestelmää mitenkään kaupallisten tuulien tai ylikansallisten palveluntuottajien armoille.

-Mutta nekin saavat olla pelissä mukana.

-Suomi on nyt hädän hetkellä löytänyt sellaisen hyvinvointipalvelujärjestelmän, joka kestää 20–25 vuotta eteenpäin, tiivistää Kekomäki.

Lähteet: Martti Kekomäen puhelinhaastattelu 24.3.2014, Sosiaali- ja terveysministeriön tiedote 23.3.2014

Lue myös:

 

Kommentoi »