Oliiviöljyllä voi saada lisävuosia

Runsaasti oliiviöljyä ruoassaan käyttävät saattavat elää jonkin verran pitemmän elämän kuin muut, espanjalaistutkimus vihjaa. Yhteys selittyy pääasiassa sydän- ja verisuonitaudeista johtuvien kuolemien vähentymisellä.

Tulosten perusteella riski kuolla sydänsairauksiin seuraavan kolmentoista vuoden aikana pienenee keskimäärin 13 prosenttia jokaista 10 gramman päivittäistä oliiviöljyannosta kohden. Tämä havaitaan verrattuna henkilöihin, jotka eivät käytä lainkaan oliiviöljyä. Oliiviöljy liittyy myös muista syistä johtuvien kuolemien lykkääntymiseen, mutta yhteys ei ole yhtä vahva.

Espanjalaisten aineistosta ei voi päätellä johtuuko yhteys juuri oliiviöljystä vai jostain ruokavalioon tai elintapoihin liittyvästä muusta seikasta. Oliiviöljyn käyttö tosin on aikaisemmin yhdistetty monien kroonisten sairauksien ehkäisyyn, etenkin sydän- ja verisuonitautien, joten myös kuolleisuusvaikutukset ovat uskottavia.

Tutkimus julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä, ja siihen osallistui kymmenentuhatta tutkimuksen alussa 29–69-vuotiasta miestä ja naista. Seurannan aikana heistä 1 900 kuoli. Kuolemista runsaat 400 seurasi sydän- ja verisuonitaudeista.

Uutispalvelu Duodecim

Lähde: American Journal of Clinical Nutrition 2012

Copyright Duodecim 2012

Lue lisää:

Oliiviöljyllä ehkä osansa aivohalvausten ehkäisyssä

Oliiviöljy ja kasvikset pudottavat huomattavasti sepelvaltimotaudin riskiä

Neitsytoliiviöljy on erityisen sydänystävällistä

0 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Kysy lääkärin mielipidettä kätevällä etävastaanotolla. Mikäli et tarvitse vastausta heti, lähetä kysymys jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista.

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle:


Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.