Sappikivitauti-potilasohje

Sappikivitauti on tavallisimpia ruuansulatuskanavan tauteja. Suomessa tehdään vuosittain lähes 10 000 sappileikkausta. Joka kolmannella 75-vuotiaalla naisella on sappikivet. Sappikivet ovat kolmanneksi yleisin mahakivun aiheuttaja päivystyspotilailla.

Sappikivitauti, oireet ja syyt

Sappikivet ovat lähes puolella oireettomia. Oireina voi olla ylävatsakipuja, turvotusta, röyhtäilyä sekä ilmavaivoja. Tyypillinen sappikivikohtaus on pian aterian jälkeen ilmaantuva oikeanpuoleinen ylämahakipu, joka yleensä hellittää tunnin-parin kuluessa. Kipu säteilee usein selän puolelle lavan seutuun. Kipukohtauksen pitkittyessä saattaa kehittyä sappirakon tulehdus eli kolekystiitti. Oireet syntyvät kun kivi tukkii sappitiehyen estäen sappirakon normaalin toiminnan.

Sappikivitaudin syy on joko sappirakossa tai sappinesteessä tai molemmissa. Joskus sappirakko supistuu huonosti, mistä johtuen sappineste seisoo sappirakossa. Sappirakon seinämistä voi myös irrota hiukkasia, joista vähitellen muodostuu sappikiviä. Sappikivet voivat syntyä myös sappinesteessä, joka voi kiteytyä aiheuttaen sappikivimuodostusta. Sappikivien muodostamista edistäviä tekijöitä ovat mm. ylipaino, estrogeenihoito, laihduttaminen ja raskaus.

Sappikivitauti, omahoito

Sopiva ruokavalio ehkäisee sappikohtauksia ja vähentää sappikivien aiheuttamia kipuja. Rasvan ja rasvaisten ruokien vähentäminen on olennaista ruokavaliossa. Muiden ruoka-aineiden siedossa on yksilöllisiä eroja, joten niiden sopivuus on itse kokeiltava.

 • Syö säännöllisesti ja kohtuullisesti
 • Syö monipuolisesti: viljaa, kasviksia, marjoja, hedelmiä ja vähärasvaisia maitotuotteita sekä lihaa ja kalaa
 • Tarkkaile ruuan aiheuttamia vaivoja. Oireet ovat yksilöllisiä ja usein vasta suuret määrät jotain ruoka-ainetta aiheuttavat oireita
 • Vältä rasvaisia ja rasvassa paistettuja ruokia

Vältä seuraavia tuotteita:

 • Ranskalaiset ja paistetut perunat, perunalastut
 • Rasvaiset leivonnaiset, munkit, viinerit ja leivokset, lihapiirakat
 • Täysmaito, kulutusmaito, rasvaiset maito- ja juustovalmisteet, kananmunan keltuainen
 • Rasvainen liha, makkarat, öljyyn säilötyt kalat
 • Rasvaiset jälkiruoat, kastikkeet, majoneesi, mantelit ja pähkinät, suklaa

Lisäksi seuraavat tuotteet saattavat aiheuttaa vaivoja - kokeile niiden sopivuutta:

 • Tuore kurkku, paprika, lanttu, nauris, retiisi, useimmat kaalit ja hapankaali, sipuli, herneet, pavut, sienet
 • Tuore omena, päärynä, melonit, avokado, oliivit
 • Vastaleivottu leipä ja pulla
 • Kahvi, alkoholi, voimakkaasti savustettu tai maustettu ruoka, etikka ja etikkasäilykkeet

Milloin lääkäriin?

Mikäli ruokavaliohoito ei tehoa ja oireet pahenevat, on syytä ottaa yhteyttä lääkäriin. Usein ruokavaliohoito on vain oireita tilapäisesti lievittävä hoito, ja leikkaus on välttämätön sappikivitaudin parantamiseen. Ennen leikkauspäätöstä täytyy ottaa huomioon potilaan ikä ja kunto.

Sappikivitauti on helppo diagnosoida ultraäänitutkimuksella.

Sappikivitaudin kipukohtauksiin käytetään kipulääkkeitä sekä lääkkeitä, joilla on sappijohdinta relaksoiva vaikutus. Mikäli et saa näillä lääkkeillä kipukohtausta laukeamaan, on syytä ottaa yhteys lääkäriin. Oireinen sappikivitauti on aihe sappileikkaukseen, jos potilas on terveydentilaltaan leikkauskelpoinen.

Sappikivitaudin seurauksena voi kehittyä sappirakontulehdus. Tulehdus syntyy sappikivikohtauksen pitkittyessä. Tämä on vakava tila, joka vaatii sairaalahoitoa. Oireena on voimakas oikeanpuoleinen ylämahakipu ja kuume. Lisäksi voi esiintyä pahoinvointia ja oksentelua sekä yleistilan laskua.

Sappikivitaudin leikkaushoidossa sappirakko poistetaan. Leikkaus tehdään laparoskooppisesti eli tähystämällä. Nykyisin toimenpide voidaan tehdä jopa päiväkirurgisesti eli potilas voi kotiutua jo samana iltana, useimmiten seuraavana päivänä. Joskus leikkaus on mahdotonta tehdä tähystämällä esimerkiksi vaikean tulehdustilanteen vuoksi, jolloin toimenpide muutetaan leikkauksen aikana avoleikkaukseksi.

Lue myös:

Kivuliaat sappikivet

Sappipotilaalle - ruokavalion periaatteet

7 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Kysy lääkärin mielipidettä kätevällä etävastaanotolla. Mikäli et tarvitse vastausta heti, lähetä kysymys jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista.

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle:


Kommentit

Vierailija (ei varmistettu)
Kaipaisin ajantasaista tietoa aiheesta, sillä yleisesti kohtauksiin käytetty kipulääke on poistettu markkinoilta, koska se kuulemma vaikuttaa haitallisesti tulehdusarvoihin eli lisää riskejä sairastua johonkin muuhun sairauteen. Mitä tehdä, kun tarvitsee kyseistä lääkettä, leikkaus ei käy ja kohtauksia tulee mystisistä syistä (ehkä passionhedelmä jne.) eikä ruokavaliosta ole juurikaan apua? Rakko on täynnä kiviä ja lääkärit poistaisivat sen kyllä jo, mutta onko mitään muuta hoitoa? Meinaan, kun on taipumus kiviin niin kai niitä sitten kehittyy ilman sitä rakkoakin vaikka tiehyisiin?
Vierailija (ei varmistettu)
Ultraääni ja gastroskopisella tutkimuksella ei löytynyt syytä omiin maha kipuihin. Vasta magneetti kuvauksella löydettiin sappikivet.
Vierailija (ei varmistettu)
NO-SPA lääke esim. Tallinnasta kuulemma auttaa Litalginin tavoin, Litalgin tullee uudestaan myyntiin syyskuun puolessa välissä.
Vierailija (ei varmistettu)
Mitäs tähän sanotte minulle laitettiin stentti sappeen ja sanottiin että sappi on leikattava kolmen viikon sisällä nyt siitä on jo kohta kolmevuotta ja siellä vain edelleen on, se että sitä ei ole poistettu on minun päätös olisi pitänyt kuulemma ensin sappi poistaa ja sitten erileikkauksella se stentti tähän en suostunut olen pärjännyt aika hyvin täytyy vain varoa syömästä liian paljon kerralla etenkin rasvaisia ruokia voita kyllä käytän ja kaikkea kohtuudella onko kokemuksia mitä tästä voi seurata sitä en tiedä onko stentti muovia vai terästä.
Vierailija (ei varmistettu)
Ilkeä vaiva. Minulla sappikivi aiheutti haimatulehduksen. Ja kyllä olin sillon kipeä. Kiveä ei näkynyt ultrassa, joten minut pääteltiin ja sitten syytettiin juopoksi useamman päivän. Magneetissa kivi löytyi. Minut kotiutettiin tutkimuksen jälkeen eikä kukaan kertonut löytyneestä kivestä. Lähete oli tehty kuitenkin sappirakon poistoleikkaukseen (kertomatta myöskään minulle) jonka esikäynnillä sain asiasta kuulla. Toimenpiteen suorittanut kirurgi sanoi haimatulehduksen aiheutuneen 7mm kokoisen sappikiven liikkeistä. Jäljet oli näkyvissä ja se on leikkauksen loppulausunnossa todettu. Edelleen minulla roikkuu diagnoosi alkoholin aiheuttamasta haimatulehduksesta ja sitä on joutunut hiukan selittelemään muilla lääkärikäynneillä. Olen asiasta vaatinut oikaisua mutta mitään ei ole liki vuoden aikana tapahtunut. Olen hiukan katkera tästä väärästä diagnoosista.
Vierailija (ei varmistettu)
Ootko ottanu selvää että oisko hoitovirheestä kyse ku kerran oli väärä diaknoosi ja siitä johtuva lausunto,(alkoholi). Samalla vois vaatia oikaisua tai korjausta potilastietoihin. Tsemppiä. tv. mummeli
Vierailija (ei varmistettu)
Minulle myös tehty väärä diagnoosi, jossa lääkäri vääristeli puheitani ja väitti että minulla on alkoholiongelma, koska maksa-arvot korkeat. Tein valituksen potilasasiamiehelle ja lääkäri joutui oikaisemaan kirjoituksensa.Syy korkeisiin arvoihin kuitenkin lopulta löytyi ja sappikiviähän siellä oli.

Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.