Terve.fi

Sappikivitaudin hoito

Sappikivitaudin hoito
Kuinka sappikiviä hoidetaan? Lue asiantuntijoidemme artikkelista!
Julkaistu: 5.4.2018

Sappikivun ilmaantuessaan ensimmäisen kerran siten, ettei sappikivistä ole tietoa, luokitellaan ilmaantunut kipu äkillisiin vatsakipuihin eli akuuttiin vatsaan, jolloin hoitoon tulee hakeutua heti. Mikäli lisätauteja ei ole, ei yhden sappikipuvaiheen jälkeen tarvita sappirakon leikkausta. Myöskään oireettomia, sattumalta löydettyjä sappikiviä, ei tarvitse hoitaa. Oireilevaan sappikivitautiin harkitaan leikkaushoitoa, jossa sappirakko kivineen poistetaan. Leikkaus tehdään yleensä muutaman kuukauden kuluessa tai nopeammin, jos kivi tukkii sappitiehyen tai jos sappikiviin liittyy lisätauteja.

Sappikipukohtaukseen voidaan käyttää tulehduskipulääkkeitä ja spasmolyyttejä.

Sappikivien liuotus- ja murskaushoitoja ei suositella rutiinitoimenpiteiksi, koska niillä ei ole saatu pysyviä hoitotuloksia. Hoito ei myöskään sovellu kaikille. Yleensä liuotushoitoon päädytään, jos leikkaus on jostain syystä poissuljettu.

Sappirakon leikkaus tehdään yleensä tähystämällä. Leikkauksen haittapuolia ovat mahdolliset leikkauskomplikaatiot sekä leikkauskivut. Leikkausta ei suositella oireettomille tai vähäoireisille.

Sappikivitaudin omahoito

Lihavuus lisää sappikivien esiintyvyyttä, joten painonhallinta on roolissa sappikivitaudin ennaltaehkäisyssä ja hoidossa. Kuitenkin nopea ja voimakas laihduttaminen etenkin vähärasvaisella ruualla lisää sappikiviä, joten maltillinen laihdutus on paras vaihtoehto.

Ravinnon koostumuksen vaikutus sappikivien muodostukseen on epäselvää, joten mitään erityistä ruokavaliota ei voida suositella sappikivien ehkäisyyn.

Liikunnan lisäyksellä on saatu viitteitä sappikivien ehkäisyyn ja liikuntaa olisi hyvä harrastaa vähintään viisi kertaa viikossa ainakin 30 minuutin ajan kerrallaan.

Sappikivitauti, milloin lääkäriin?

Lääkäriin on hyvä mennä silloin kun sappikipu ilmaantuu ensimmäisen kerran, vaikka sappikivien olemassaolosta ei olisikaan vielä tietoa.

Sappikivitauti on helppo diagnosoida ultraäänitutkimuksella.

Sappikivitaudin kipukohtauksiin käytetään kipulääkkeitä sekä lääkkeitä, joilla on sappijohdinta relaksoiva vaikutus. Mikäli et saa näillä lääkkeillä kipukohtausta laukeamaan, on syytä ottaa yhteys lääkäriin. Oireinen sappikivitauti on aihe sappileikkaukseen, jos potilas on terveydentilaltaan leikkauskelpoinen.

Sappikivitaudin seurauksena voi kehittyä sappirakontulehdus. Tulehdus syntyy sappikivikohtauksen pitkittyessä. Tämä on vakava tila, joka vaatii sairaalahoitoa. Oireena on voimakas oikeanpuoleinen ylämahakipu ja kuume. Lisäksi voi esiintyä pahoinvointia ja oksentelua sekä yleistilan laskua.

Oireettomia sappikiviä tai mikäli sappikipu on vain kertaluontoista, ei ole tarvetta lähteä vielä suorittamaan leikkausta. Mikäli kipukohtauksia on useita, pyritään leikkaus suorittamaan muutaman kuukauden kuluessa. Ennen leikkauspäätöstä täytyy ottaa huomioon potilaan ikä ja kunto. Sappikivitaudin leikkaushoidossa sappirakko poistetaan. Leikkaus tehdään laparoskooppisesti eli tähystämällä. Nykyisin toimenpide voidaan tehdä jopa päiväkirurgisesti eli potilas voi kotiutua jo samana iltana, useimmiten kuitenkin seuraavana päivänä. Joskus leikkaus on mahdotonta tehdä tähystämällä esimerkiksi vaikean tulehdustilanteen vuoksi, jolloin toimenpide muutetaan leikkauksen aikana avoleikkaukseksi.

Lähteet:

Pertti Mustajoki, Sappikivi, Lääkärikirja Duodecim, Kustannus Oy Duodecim, 2017.

Sappikivien leikkausindikaatiot, Käypä hoito, Kustannus Oy Duodecim, 2012.

1 kommentti